Luitenant-generaal b.d. Ted Meines uit Leidschendam werd geëerd met een bronzen buste (foto: Veteranenplatform).
Luitenant-generaal b.d. Ted Meines uit Leidschendam werd geëerd met een bronzen buste (foto: Veteranenplatform).

Buste voor Leidschendamse generaal

Actueel 106 keer gelezen

Leidschendam/Doorn - Afgelopen vrijdag 13 december werd in Doorn een bronzen buste onthuld van luitenant-generaal b.d. Ted Meines, woonachtig in Leidschendam. De buste is een eerbetoon aan generaal Meines als grondlegger van de naoorlogse veteranenbeweging. De onthulling werd verricht door de zoon en kleinzoon van generaal Meines in aanwezigheid van een groot aantal autoriteiten van defensie en de veteranenwereld.

De Chef Militaire Huis, generaal-majoor H. Morsink, las bij die gelegenheid een brief voor van Koning Willem-Alexander. De Koning noemde Meines de nestor van onze veteranen en roemde hem als onvermoeibaar pleitbezorger en behartiger van de belangen van onze veteranen.

De buste is gemaakt in opdracht van het Veteranen Platform, een landelijke koepelorganisatie van 46 aangesloten veteranenverenigingen, waarvan Meines de oprichter en erevoorzitter is. Het Veteranen Platform liet ter gelegenheid van de bronzen buste ook een brochure vervaardigen, waarin de verdiensten van generaal Meines uitgebreid zijn beschreven.

De brochure van 40 pagina's is vervaardigd door de journalist Laurens van Aggelen en een bevat onder meer een aantal ervaringen van personen die Ted Meines van nabij hebben meegemaakt. Generaal Meines was van dit alles zichtbaar ontroerd, zeker toen als klap op de vuurpijl aan het eind van de ceremonie de Band of Liberation, een looporkest uit Leiden, gekleed in uniformen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, het gebouw kwam binnenmarcheren en een muzikaal eerbetoon ten gehore bracht.

De buste is vervaardigd door beeldhouwer Jan-Willem van Oldeneel uit Laren (NH). De bronzen buste is mogelijk gemaakt door donaties van vele particulieren en organisaties na een oproep in het veteranenblad Checkpoint. De buste krijgt een plaats in de nieuwbouw van stichting de Basis, een instelling voor professionele dienstverlening op het vlak van preventie en (na)zorg bij ingrijpende gebeurtenissen voor (oud) medewerkers van ambulance, brandweer, defensie, openbaar vervoer en politie, nabij het kantoor van het Veteranen Platform op de verdieping waar ook andere veteranengerelateerde organisaties zijn gevestigd.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant