Overleg om botenruzie

Actueel 244 keer gelezen

Leidschendam Bewoners van de Wickelaan, Maartensweer en Oude Trambaan voelen zich misleid door de gemeente. Namens de bewoners van 30 woningen spreekt Harry Hooijmans maandag 2 december zijn ongenoegen uit tijdens de vergadering van de commissie Openbaar Gebied. Al vele jaren kunnen deze bewoners ongestoord met hun sloep of ander bootje in de watergang aanmeren aan hun eigen tuin. Dit was geen enkel probleem tot de nieuwe woonwijk de Cascade aan de overkant kant van de vaart herrezen was. “In 2010 besloot de gemeente ineens dat wij geen boot meer mochten aanleggen aan onze achtertuin omdat de watergang te smal zou zijn”, stelt Hooijmans.

Door Inge Koot

In 2005 werden de plannen opgestart tot het ombouwen van de gemeentewerf tot woonwijk de Cascade in de wijk de Rietvink. Er werd een klankbordgroep geformeerd en in goed overleg werden verschillende zaken besproken. “Tijdens dit overleg heeft de gemeente altijd de suggestie gewekt dat wij onze bootjes konden blijven aanleggen.”

De meest sprekende onderbouwing hiervan vindt Hooijmans de bijeenkomst van de gemeente, projectontwikkelaar, huidige bewoners van Wickelaan, Maartensweer en Oude Trambaan en toekomstige bewoners van het Cascade project in 2008 in het toenmalige Greenpark hotel.

Daar werden de meningen van alle aanwezige gebruikers voor de keuze van een brug naar de Vliet gepeild, gevolgd door een schriftelijk verzoek van de gemeente of de huidige bewoners van Wickelaan, Maartensweer en Oude Trambaan wilden meebetalen aan de brug teneinde ervan gebruik te kunnen maken. “Duidelijker kon het uitgangspunt van de gemeente niet zijn”, vindt Hooijmans.

Onderzoek
De huizen in de nieuwe wijk de Cascade liggen aan de Watermolensingel en hebben een ligplaats voor hun boot op eigen terrein. Het uitvaren uit de ligplaats is wat lastiger als er aan de tegenoverliggende oever een boot ligt. De gemeente deed onderzoek en daaruit bleek in eerste instantie dat de vaart te smal is voor ligplaatsen aan beide zijden.

Volgens de huidige bewoners ging dit onderzoek er teveel vanuit dat de bewoners van de Cascade hun aanlegplaats onbelemmerd moeten kunnen verlaten. “Een tegenonderzoek heeft aangetoond dat als men rekening houdt met elkaar, ligplaatsen aan onze zijde van de watergang mogelijk zijn.” Daarbij geeft Hooijmans aan dat het schuiven met ligplaatsen, waardoor de tegenoverliggende boot eenvoudiger uit kan varen, een reële mogelijkheid is.

Overleg
“Wij wilden graag in overleg met wethouder Houtzager maar hij heeft dit tot op heden geweigerd. Ik kan u vertellen dat de sfeer tussen de bewoners aardig is verziekt. Verdere escalatie in de Rietvink moet voorkomen worden.”

Hooijmans dringt er bij de commissieleden op aan dat er op korte termijn een overleg moet komen met alle betrokkenen. Daarin krijgt hij steun van de commissie. “Laten wij vanuit de gemeenteraad aangeven dat wij willen dat beide partijen aan tafel gaan zitten en er gezamenlijk met een mediator uit proberen te komen”, stelt Marian van Giezen voor.

Omdat een bewoner de zaak voor de Raad van State heeft gebracht wil wethouder Houtzager een mediator vanuit de gemeente niet faciliteren voordat de Raad van State uitspraak heeft gedaan. “Dan wil ik vragen of die bewoner bereid is de procedure op te schorten”, reageert Van Giezen.

Ondanks dat het opschorten van de procedure lastig zal zijn hebben de bewoners goede hoop dat nu de gemeente dit verzoek doet er een overleg gaat komen. “Wij moeten dit overleg zelf initiëren maar ik denk dat dit nog voor de raadsvergadering van 17 december gaat lukken”, vertelt bewoner van de Maartensweer, Peter Hendriks, na afloop van de vergadering.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant