Het redactieteam overlegt met Margeet van de Molen (midden) over de inhoud van de Seniorenkrant (foto: Inge Koot).
Het redactieteam overlegt met Margeet van de Molen (midden) over de inhoud van de Seniorenkrant (foto: Inge Koot).

Er komt nieuwe Seniorenkrant

Actueel 134 keer gelezen

Leidschendam - Ruim een jaar geleden werd de seniorenkrant opgeheven maar eind februari volgend jaar valt de nieuwe Seniorenkrant weer in de brievenbus van alle 65-plussers in Leidschendam-Voorburg. Een groep vrijwilligers, onder aanvoering van WOeJ-medewerkster Margreet van der Molen, blaast de Seniorenkrant nieuw leven in.

Door Inge Koot

"Nadat vorig jaar in oktober de laatste Seniorenkrant was verspreid kregen wij al veel reacties van de 65-plussers", vertelt Margreet van der Molen. "En eigenlijk kregen wij nog steeds te horen dat de senioren de krant missen." Ook voor Welzijnsorganisatie Oud en Jong (WOeJ) was het verdwijnen van de krant een gemis. "Via deze krant konden wij rechtstreeks communiceren met de ouderen."

Omdat het protest aanhield is Margreet gaan overleggen met de ouderenbonden hoe de krant weer van de pers te krijgen. "Wij hebben een oproepje voor redactiemedewerkers geplaatst in de huis-aan-huiskranten en daar werd enthousiast op gereageerd." En zo werd er een redactieteam geformeerd, bestaande uit Petra van Marlen en Eelco Brinkman, dat staat te popelen om de nieuwe Seniorenkrant vorm te gaan geven.

Een focusgroep heeft oude kranten bekeken en besproken wat goed is en wat anders zou moeten. "Aan de hand van resultaten van de focusgroep weten wij welke rubrieken de ouderen interessant vinden en of we bijvoorbeeld kiezen voor een thematische benadering", vertelt Eelco.

Inhoud
Over de inhoud van de eerste Seniorenkrant willen de twee redactieleden nog weinig loslaten. "Het wordt oud met een nieuw gezicht", vertelt Petra geheimzinnig. "Dat geldt voor de vormgeving en de inhoud. De krant is 5 jaar uitgekomen en dan is het ook een mooi moment voor een frisse nieuwe start. De lezer moet echt het gevoel hebben, 'Hoera daar is ie weer'."

Maar dat de krant in ieder geval informatie vanuit de gemeente, de ouderenorganisaties en de wijkcentra gaat bevatten, er in elke uitgave een interessant persoon wordt geïnterviewd en er een puzzel en een recept in voorkomen, dat wil de redactie wel al vertellen. "Het wordt informatief maar wel zo lokaal mogelijk."

Uit de focusgroep bleek ook dat er behoefte is aan een parlementaire rubriek. Eelco: "We gaan de gemeenteraad volgen en als er een onderwerp aan bod komt dat ouderen raakt, zullen wij hiervan verslag doen." Het team wordt ondersteund door vormgever Jerry Niemeijer die, ook op vrijwillige basis, ervoor zorgt dat de krant een mooie uitstraling krijgt.

Verspreiding
Leidschendam-Voorburg heeft 14.000 ouderen en deze wonen op 8000 adressen. De krant verschijnt vier keer per jaar en wordt op naam verspreid door vrijwilligers. Dat wordt een hele organisatie. Huub Kwint, ook medewerker van WOeJ, zorgt voor adresstickers per wijk zodat de vrijwilligers de krant op adres kunnen bezorgen.

"We hebben een bestand van ongeveer 50 bezorgers maar we weten niet of iedereen nog wel inzetbaar is", vertelt Margreet. "Dus inwoners die een stapeltje kranten willen bezorgen kunnen zich bij WOeJ aanmelden."

Interactie
Petra en Eelco hebben zelf de nodige ervaring op het gebied van communicatie en redactie. Petra is medewerker communicatie en marketing geweest bij de NS en Eelco heeft in verschillende redacties gezeten in de tijd dat hij beleidsmedewerker was bij het Rijk.

Het redactieteam roept de ouderen uit Leidschendam-Voorburg op leuke en ook minder leuke informatie voor de Seniorenkrant naar de redactie te mailen of te sturen. "Het is de bedoeling dat er een interactie ontstaat met de lezer", meldt Eelco. "Lezers kunnen op artikelen reageren maar ze kunnen ook over andere onderwerpen een ingezonden brief sturen."

Reacties, tips en leuke onderwerpen kan men mailen naar margreet.vandermolen@woej.nl, of sturen naar Scheepswerf 18, 2265 BE Leidschendam.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant