Afbeelding

Nieuws uit de raad

Actueel 175 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergaderingen van 12 en 13 november 2013. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

VVD

Lage lasten en blijven investeren

Onze gemeente is de afgelopen vier jaar druk bezig geweest met de omvorming  tot regiegemeente. Dit noopte ons om ons, mede gezien de economische crisis, te herbezinnen op onze taken. Wat zijn nu typisch gemeentelijke taken en wat zijn taken waarvoor de gemeente niet een eerste verantwoordelijkheid draagt. Hierin is veel werk verricht en dat heeft geleid tot een omvorming van onze gemeentelijke organisatie en een bezuinigingsopgave van 23 miljoen euro.

De bezuinigingen hebben uiteraard invloed op onze inwoners. Echter de afgelopen periode is ook veel geïnvesteerd in onze gemeente en zijn er kansen geboden. De VVD staat achter de bezuinigingen, maar heeft hiernaast ook altijd investeringen in infrastructuur, onderwijs en  sportvoorzieningen benadrukt. Dit is de afgelopen vier jaar dan ook volop gebeurd.

Investeringen in de sport. Nieuwe speelvelden voor Cartouche, een nieuw zwembad, en een turnhal. Nieuwe onderkomens voor de scoutingverenigingen. Nieuwe schoolgebouwen en een nieuwe bibliotheek. Dankzij particuliere initiatieven zijn in onze gemeente twee theaters en stadsboerderij Rusthout behouden. De komende jaren worden voor de oudere inwoners de verzorgingstehuizen Rustoord, Sonneruijter en Mariënpark vernieuwd. Investeringen waar onze inwoners het nodige van zullen merken. En wij kunnen dit allemaal realiseren tegen lage gemeentelijke tarieven. Dat is goed voor al onze inwoners.

Ook de inspanningen van het college in ons groen en waterbeleid wil ik noemen, zoals het Waterspoorpark en het park aan de Marcellus Emantslaan. Groen is goed voor leefbaarheid en de economie van onze gemeente.

Voor ondernemers zijn het zware tijden en ook zij voelen nog steeds de economische crisis. Ondernemers moeten hun zaken sluiten en er is sprake van leegstand. De VVD wil opnieuw het belang van ondernemers  voor onze gemeente benadrukken. Zij investeren en zorgen voor werk en levendigheid binnen onze gemeente. Zij moeten dan ook kunnen rekenen op  medewerking van de gemeente op  gebieden waar dit voor hun bedrijfsvoering noodzakelijk is.

Weinig administratieve druk, ondernemersloket,  heldere en korte procedures en  lage lasten voor ondernemers. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Leidschendam-Voorburg voor ondernemers de op een na goedkoopste gemeente van Nederland is. Een prima bericht, maar de VVD blijft zoeken naar mogelijkheden om de lasten voor ondernemers te blijven verlagen, zoals de nu voorgestelde verlaging van de precariobelasting op terrassen  binnen onze gemeente.

Door het college is de afgelopen periode een helder begrotingsbeleid gevoerd. Er kan geen geld worden uitgegeven dat er niet is. De wethouder van financiën  ziet hier streng op toe. Dit betekent ook een goede en stevige reserve om toekomstige tegenvallers te kunnen opvangen. Reserveren voor de toekomst opdat onze lasten ook bij financieel zwaar weer of tegenvallers niet afgewenteld  zullen  worden op dezelfde inwoners en bedrijven. De VVD blijft staan voor lage lasten en kostendekkende tarieven.

Hoewel de donkere wolken nog niet verdwenen zijn gaat het de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Vol vertrouwen kijkt de VVD naar de toekomst. Een toekomst waar een sterke VVD wederom zal waken voor een gedegen financieel beleid en zal blijven investeren in een prettige woon, werk - en leefomgeving voor inwoners en ondernemers.

CDA
Iedereen aan het werk

Aanpak jeugdwerkeloosheid
De CDA-fractie heeft bij de behandeling van de begroting voor een aantal thema's extra aandacht gevraagd. De gemeente zal zich meer moeten inspannen voor jongeren om hen aan het werk te krijgen. Het CDA heeft gevraagd om één lokale ambassadeur voor jeugdwerkloosheid net zoals er landelijk de ambassadeur voor jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk is. De lokale ambassadeur moet jongeren en werkgevers in onze gemeente met elkaar in contact brengen.

Daarnaast wil het CDA dat er meer naar mogelijkheden voor werk wordt gekeken in de Rotterdamse regio die door de Metrolijn E en het spoor goed per openbaar vervoer bereikbaar is. Zolang mensen geen werk hebben, bestaat de kans dat ze onder de armoedegrens terecht komen. Dat willen we als CDA voorkomen. Dus is er een extra inzet op werk nodig en moeten we gezinnen die onder de armoedegrens zijn beland ondersteunen.

Buslijn 47
Binnen de gemeente maken veel ouderen gebruik van buslijn 47 die door vrijwilligers wordt gerund. Het CDA wil die buslijn de komende jaren behouden en wil dat de gemeente daar ook in de begroting geld voor beschikbaar stelt.

Ondernemers en WK Hockey 2014
Het CDA ziet kansen voor onze lokale ondernemers om te profiteren van het WK Hockey dat volgend jaar in het ADO-stadion zal worden gehouden en vraagt de gemeente om samen met de ondernemers te kijken hoe we zoveel mogelijk publiek een bezoek aan onze gemeente kunnen laten brengen. Hiermee krijgen de lokale ondernemers een steuntje in de rug.

De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan een sociale, leefbare en veilige gemeente en wat het CDA betreft gaan we daar ook komend jaar verder mee aan het werk.

Rotterdamsebaan
De aanleg van de Rotterdamsebaan is weer een stap dichterbij gekomen. Het bestemmingsplan dat daarvoor nodig is, werd goedgekeurd door de gemeenteraad. Vorig jaar besloot de gemeenteraad mee te werken aan een tunnel die het autoverkeer vanaf de A4 en de A13 tot in de Binckhorst brengt.  Al die auto's rijden dus onder Leidschendam-Voorburg door en dat is gunstig voor de leefbaarheid van onze bewoners, volgens de CDA-fractie. Het CDA heeft de toezegging van het College dat ook na de aanleg van de tunnel,  de doorstroming van het verkeer en de lucht- en geluidkwaliteit bij de tunnelmonden, goed in de gaten wordt gehouden. Het verbeteren van de bereikbaarheid van de Haagse regio is óók in het belang van Leidschendam-Voorburg.  En het is mooi dat ondanks de economische crisis er hier nu een groot bouwproject uitgevoerd gaat worden  - overigens op kosten van Den Haag -  dat zeker werkgelegenheid oplevert.

Overlast noodverordening Stompwijk
De afgekondigde noodverordening van 9 november j.l. vanwege de ontmanteling van een bom in Vlietlanden heeft veel onrust en overlast gegeven in Stompwijk. Een groot deel van het dorp werd namelijk afgezet. Inwoners en ondernemers konden zich niet meer bewegen in het gebied. Doordat de informatie hierover laat bekend werd, konden zij zich daar nauwelijks op voorbereiden. Met alle gevolgen van dien. Het CDA heeft aandacht gevraagd voor deze gang van zaken en ervoor gepleit dat ondernemers de geleden schade kunnen verhalen.

GBLV
Hosanna door de coalitie, gejubel in de Raad

De laatste begrotingsbehandeling van dit college is een feit. En het was een ware goed nieuws show! In de glazen stolp van het stadsbestuur schijnt iedereen tevreden te zijn over het gevoerde beleid. Maar wij horen toch ook andere geluiden!

Dit college heeft in onze beleving een aantal dwalingen begaan die van invloed zijn op de portemonnee van u als inwoner of direct uw leefomgeving aantast. Dwalingen waarvan wij van mening zijn dat het anders had gemoeten en anders had gekund. Ik noem er een paar:
- Damcentrum, geldverslindend en bouwend voor leegstand;
- Recreatief knooppunt Stompwijk, prestigeproject wat de gemeenschap ruim 3 ton heeft gekost;
- de Centrale huisvesting, had anders en goedkoper gekund;
- de Duivenvoordecorridor, nog meer stenen en minder groen, niet luisteren naar belangen van derden;
- woonzorgcentrum Mariënpark, bewoners zoeken de weg naar de rechter, wijk wordt 'verkracht' door enorm hoge woontoren;
- Avalex, miljoenentekort wordt neergelegd bij de inwoners!.

Tijdens de begrotingsbehandeling wordt recht gesproken wat krom is en jubelen de coalitiepartijen over de 'groene woonstad' met haar lage lasten. Het kan anders en het moet anders.

GBLV heeft aandacht gevraagd voor het bevriezen van de OZB, waardoor de woonlasten niet verder zullen stijgen. Helaas kregen wij voor dit idee geen bijval en gaat u volgend jaar weer meer betalen!

GBLV heeft aandacht gevraagd voor een effectief behoud van het stadsmuseum. Helaas kregen wij voor dit initiatief geen bijval.

GBLV heeft aandacht gevraagd voor een subsidie voor stadstuin Rusthout. Helaas kregen wij voor dit project geen bijval. Wel mag men meepraten over het bestemmingsplan en dat is al heel wat.

GBLV zal blijvend aandacht vragen voor u als inwoner. U bent 19 maart 2014 aan zet en u bepaalt of u net zo jubelend bent over deze coalitie als de coalitie over zichzelf. Het kan anders en het moet anders, in uw belang!

Wilt u ook meedenken en meebouwen aan GBLV, volg ons via: www.gblv.nl, of via
twitter@GBLdamVburg en Facebook, of maak een afspraak via info@gblv.nl.

D66
Leidschendam-Voorburg een TOP DORP

De Raad van 12 november
De Aart van der Leeuwkade is een van de drukste fietsroutes van middelbare scholieren. Naar aanleiding van oproepen van het St-Maartenscollege, gymnasium Novum en de beide schoolwijkagenten heeft D66 vragen gesteld aan de wethouder om de verkeersveiligheid te verbeteren. De antwoorden waren wat afhoudend. Moet er dan eerst een ongeluk gebeuren voordat er daadwerkelijk effectieve maatregelen worden genomen? Deze vraag is cru, maar relevant. D66 bezint zich op verdere acties om de straat veiliger te krijgen.

De D66 fractie heeft ingestemd met het bestemmingsplan Rotterdamsebaan. Moeilijk, maar de baan gaat in Den Haag onder de grond en komt in Haags grondgebied boven de grond. De weerstand van ons college maar zeker ook de volhardendheid van omwonenden levert op dat de Rotterdamsebaan veel dichter bij de snelweg weer boven de grond komt. Om dat te bereiken betaalt Den Haag ongeveer 60 miljoen meer en is voor onze gemeente het maximale uit de onderhandelingen gehaald.

D66 vindt een goede rekenkamerfunctie tegen een goede prijs heel belangrijk. We denken ook dat de contractprijs lager kan en hebben daarom voorgesteld om de financiële afspraken open te breken. Wij denken dat de voorgestelde variant met meerdere gemeenten tegen een betere prijs mogelijk moet zijn.
Complimenten voor onze wethouder Saskia Bruines die verder kan met de nieuwbouw van de basisschool Dijsselbloem met een gecombineerde turnhal. Goed voor de school goed voor de kinderen en goed voor de gymnastiekverenigingen en een nieuwe stap in de uitvoering van het huisvestingsplan van de scholen in onze gemeente.  

De begroting (de Raad van 13 november)
De laatste begroting van vier jaar college. Ondanks de bezuinigingen hebben we veel kunnen realiseren. Er is substantieel geld vrijgemaakt voor huisvesting van het onderwijs, we houden twee zwembaden open terwijl in bijna alle andere gemeenten de zwembaden worden gesloten. De inwoners kunnen vrijwel alle gemeentelijke diensten digitaal aanvragen en als men niet op afspraak kan komen, omdat men fysieke problemen heeft, komt de gemeente bij u thuis.

De financiële huishouding is op orde en we hebben genoeg reserves om de komende periode de Stompwijkse weg op te knappen. Belangrijk punt van zorg in de komende jaren zijn de veranderingen op sociaal gebied. De gemeente krijgt veel meer taken voor veel minder geld. D66 is bereid om, als er problemen zijn, eventuele reserves te gebruiken voor tijdelijke knelpunten.

Ook deze begroting is sluitend, er worden geen 'laatstejaars' cadeautjes weggegeven en de inwoners die wij spreken zeggen het heel simpel: HET IS EEN TOP DORP.

PvdA
Begroting 2014: "a hell of a job!"

In de laatste begrotingsbehandeling van deze Raadsperiode heeft de PvdA vooral benadrukt wat een 'hell of a job' college en Raad nog te wachten staan komend jaar. Niks geen rustige laatste maanden voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Hiermee wordt de gemeente verantwoordelijk voor bijna de hele maatschappelijke ondersteuning van haar inwoners. Met recht dus 'a hell of a job".

Decentralisaties
Er moeten drie zeer ingrijpende decentralisaties worden uitgevoerd door College en Raad. Er moet extra worden ingezet op het armoedebestrijdingsbeleid. En we zullen met man en macht aan de slag moeten om de jeugdwerkloosheid aan te pakken!  

Jeugdwerkloosheid en Armoedebeleid
Twee belangrijke zorgpunten voor de PvdA: jeugdwerkloosheid en armoedebestrijding. Voor beiden heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld. Maar dat geld moeten we wel verstandig gebruiken waarvoor het is bedoeld! De PvdA- heeft bij de Begrotingsbehandeling 2014 in de Gemeenteraad hierover een motie ingediend die unaniem is aangenomen. Hiermee mag het geld alleen maar gebruikt worden voor armoedebeleid. De PvdA vindt maatregelen uitgewerkt moeten worden in een Sociale Conferentie met alle maatschappelijke partners samen. Op deze manier zal er ook een breed draagvlak zijn voor deze maatregelen.

Seniorenkrant
De PvdA heeft ook gevraagd om herintroductie van de Seniorenkrant. Deze is bij de bezuinigingsronde in 2011 gesneuveld. Veel ouderen geven echter aan geen goede informatie meer te kunnen vinden over activiteiten binnen en buiten onze gemeente. Vaak hebben ze óf geen toegang tot Internet is of ze kunnen er niet mee overweg. De welzijnsorganisatie WOeJ is bereid om samen met vrijwilligers deze Seniorenkrant nieuw leven in te roepen. De PvdA vraagt wethouder Rensen daarom om daaraan mee te werken door hiervoor alle benodigde gemeentelijke informatie beschikbaar te stellen. De wethouder heeft dit toegezegd en zal samen met WOeJ  streven naar een nieuwe Seniorenkrant in februari 2014.

Hospice en rolstoelers
Tenslotte vroeg de PvdA de wethouder of hij bereid is met het Hospice Het Vliethuys te praten over een rolstoeltoegankelijke entree. Tijdens het werkbezoek van de PvdA vorige maand constateerde de fractie dat de entree niet toegankelijk was voor een fractielid in een rolstoel. Het hospice heeft zelf geen budget meer beschikbaar. Omdat de gemeente streeft naar volledige toegankelijkheid voor iedereen, is de wethouder opgeroepen dit punt te gaan bespreken met het Hospice. Hij heeft dit toegezegd.

Benieuwd zijn we naar uw mening of reactie! (mjha.van.giezen@leidschendam-voorburg.nl).

GroenLinks
College kom van het pluche!

Het college en de coalitiepartijen toonden zich tijdens de begrotingsbehandeling tevreden over het geld dat is overgehouden (€780.000,-) bovenop alle bezuinigingen. GroenLinks vroeg zich af of bezuinigen een doel is geworden en nodigde het college uit voor een wandeling door onze gemeente om naast alle mooie en goede zaken ook eens te kijken naar wat er allemaal (nog) niet goed gaat in onze groene Woonstad.

De wandeling gaat langs lege winkel- en kantoorpanden, langs theaters, musea en wijkcentra die met sluiting worden bedreigd. Tijdens de wandeling gaan we in gesprek met inwoners die geen werk kunnen vinden of van een uitkering moeten zien rond te komen. GroenLinks vraagt het college het overgehouden geld beschikbaar te stellen om ook een sociale gemeente te zijn. GroenLinks roept het college op met een sociale instelling uitvoering te geven aan nieuwe taken in het kader van de drie decentralisaties en het niet alleen als een bezuiniging te zien. Mensen aanspreken op hun kracht mag alleen gelden voor hen die daadwerkelijk over kracht bezitten; sommige mensen hebben gewoon hulp nodig.

Deze gemeenteraad weet niet om te gaan met kritiek, zo stelde GroenLinks niet voor de eerste keer vast. Wettelijk is voorgeschreven dat er een rekenkamercommissie moet zijn. Dat is een commissie van externe deskundigen die het gemeentelijk beleid onder de loep nemen. En met regelmaat stelt zo'n rekenkamercommissie vast dat er zaken goed gaan en dat er zaken beter kunnen. Er lag een goed voorstel om een commissie te vormen met de gemeenten Voorschoten en Oegstgeest om kosten te delen, betere deskundigen in te huren en meer onderzoeken te doen. Helaas bleek dat een meerderheid van de raad liever geen goede, deskundige rekenkamercommissie heeft. Ze zou eens kritiek kunnen hebben die hout snijdt. Dat raadsleden en inwoners horen dat wethouders zaken beter hadden kunnen doen. Dat nooit, vonden VVD, CDA en D66!

In de raad werd ook het bestemmingsplan Rotterdamsebaan vastgesteld. Dat was een formaliteit na een jarenlange procedure die maar om een ding draaide: die weg moest en zou er komen. Alle informatie, die tot een negatief besluit zou kunnen leiden, is van het begin genegeerd of simpelweg ter zijde gelegd. De Rotterdamsebaan is volgens de eigen officiële rapportages van Haaglanden economisch allesbehalve zinvol (de baten bedragen hooguit 20% van de kosten).

GroenLinks riep het college op om het beginnetje dat is gemaakt op het gebied van energiebeleid en afvalbeleid om te zetten in sprongen voorwaarts. Klimaatneutaal zijn in 2050 zullen maar weinig van ons meemaken. Er is een klimaatcrisis die echt niet wacht tot 2050. Als we niets doen zullen onze kinderen en hun kinderen daar de negatieve gevolgen van ondervinden.

Tot slot roepen wij u op acties die de Voedselbank de komende maanden in verschillende  supermarkten organiseert ruimhartig te ondersteunen. De Voedselbank wordt geconfronteerd met een stijgend aantal aanmeldingen, terwijl het aanbod van met name voedingsmiddelen fors terugloopt. Het kost de Voedselbank steeds meer moeite volwaardige voedselpakketten samen te stellen. Ook kerstpakketten zijn welkom.

Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant