Bronzen bijltje gepresenteerd

Actueel 66 keer gelezen

Voorburg - In het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg is de nieuwe archeologische aanwinst gepresenteerd: een bronzen bijltje dat vorig jaar tijdens graafwerkzaamheden in Leidschendam werd gevonden.

Wethouder Heleen Mijdam (cultuurhistorie en archeologie) en vinder Jan Bakker, tekenden vanmiddag een bruikleenovereenkomst met het stadsmuseum. Aansluitend hierop werd de vitrine met het bronzen bijltje onthuld.

Het bijltje uit de Late Bronstijd is meer dan 3000 jaar oud (uit de periode van ca.1000 voor Christus). Vorig jaar heeft de Leidse archeologiestudent Jan Bakker het bijltje gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de aanleg van een waterpartij aan de Zijdesingel in Leidschendam.

Het is een bijzondere vondst, mede omdat hier geen archeologische resten werden verwacht. Het bijltje is een kokerbijl van een type dat in Nederland nog niet eerder is gevonden. Wel zijn van dit type bijltje exemplaren bekend uit Engeland.

Dit kan wijzen op contacten tussen Nederland en Engeland in de Bronstijd. Een gespecialiseerd bureau onderzocht en conserveerde het bijltje waardoor het nu geschikt is om tentoon te stellen. Leidschendam-Voorburg heeft een rijk historisch verleden.

De gemeente telt veel (verwachte) relevante archeologische vindplaatsen. Hiermee wil de gemeente zorgvuldig omgaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant