Afbeelding

Column: Eikels en honden

Actueel 76 keer gelezen

Voorburg - Eikels zijn giftig, maar toch zijn veel honden geneigd ze te eten. Veel dieren verdragen eikels slecht, eigenlijk kunnen alleen varkens goed eikels verdragen.

Door Aline Rodts

In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Vooral onrijpe eikels en jonge bladeren van eikenbomen veroorzaken problemen.

Tannine is een fenol dat zich in hoge concentraties in oa onrijpe eikels gevonden kan worden. Tanninen worden gebruikt bij het bereiden van bijvoorbeeld leer, maar ook in diverse voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld wijn.


Tanninen binden eiwitten en zorgen ervoor dat deze neerslaan. In het lichaam van een dier  zitten er verschillende eiwitten. In het bloed bijvoorbeeld, zitten eiwitten die belangrijk zijn voor transport van voedingsstoffen, terwijl andere bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bloedstolling. Doordat de eiwitten neerslaan, kunnen zij de belangrijke functies waar zij voor nodig zijn niet meer uitvoeren.


Ook kunnen zij vastlopen in kleine bloedvaten waardoor organen beschadigd worden. Dit kan leiden tot symptomen als bloed bij de urine, kleine bloedingen in het mondslijmvlies. Symptomen die kunnen optreden bij vergiftiging zijn: buikpijn, diarree en braken, een stijve gang, verlammingsverschijnselen, veel drinken en plassen. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden.


Ook zijn eikels etsend voor het darmslijmvlies, waardoor het kapot gaat en er ontstekingen en zweertjes kunnen ontstaan. De hond krijgt dan last van buikkramp, braken, diarree. Ze kunnen ook verstopping in het maag-darmkanaal veroorzaken, waardoor er chirurgisch ingegrepen moet worden.


Voordat een hond vergiftigd wordt door de tanninen in eikels moet het een grote hoeveelheid naar binnen werken. Verstoppingen kunnen wel al veroorzaakt worden door een enkele eikel (afhankelijk van de grootte van de hond natuurlijk!). Het is daarom toch raadzaam om je hond maar niet met eikels te laten spelen of hierop te laten kauwen.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg tel. 070-387 2222, www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant