Houtzaagmolen om trots op te zijn

Actueel 60 keer gelezen

Leidschendam - Een groeiend aantal bezoekers, een goed onderhouden molen, een actief bestuur, vrijwilligers die zich enthousiast inzetten. Kees van den Heuvel blikt tevreden terug op zijn periode als voorzitter van Stichting De Salamander. We spreken elkaar onder het genot van een kop koffie op het terras van Puurr, waar het heerlijk genieten is, en vooral natuurlijk van het prachtige zicht op houtzaagmolen De Salamander.

Door Albert de Jong

Als bestuurslid is hij 16 jaar betrokken geweest bij het reilen en zeilen van Stichting De Salamander. En daarvan 13 jaar als voorzitter. Er is in die tijd veel veranderd. Waren vroeger de belangrijkste doelen de houtzaagmolen - een monument uit de 17e eeuw - in stand en draaiende te houden en aandacht voor het toeristische element, tegenwoordig worden het educatieve en museale aspect steeds belangrijker.

Landelijk platform
Veel tijd heeft Van den Heuvel gestoken in het overleg met de molenaar, bijeenkomsten met collega-bestuursleden en molenaars in den lande. Trots is hij op de totstandkoming van een landelijk platform houtzaagmolenaars, waar houtzaagmolenaars elkaar kunnen ontmoeten om over de praktijk van het houtzagen te praten en waar gewerkt wordt aan een opleidingsprogramma.

Maar ook de verzelfstandiging van Vereniging naar Stichting, het terugbrengen van de Molen in de oorspronkelijke grijze kleur en de bouw van een droogloods zijn zaken waar hij met veel voldoening op terugkijkt. Nuttig en aangenaam was ook het regelmatig overleg met de gemeente als belangrijke subsidiegever, de laatste jaren vooral met een enthousiaste 'molenwethouder', mevrouw Heleen Mijdam. Op basis van goede argumenten is in dat contact veel tot stand gekomen.

In prima staat
Een werkende houtzaagmolen. Het mag toch wel uniek genoemd worden dat aan de rand van de Vliet in Leidschendam een oorspronkelijk uit 1643 daterende houtzaagmolen nog regelmatig boomstammen tot planken kan zagen. Kees benadrukt het steeds weer: dankzij de molenaar, zijn assistenten en de gastheren- en gastvrouwen is de molen in prima staat. Molenaar Hans Brok is daarin de centrale spil. Met hem had hij bijna wekelijks overleg.

Er is veel waardering voor het vele onderhoud van de molen dat onder zijn leiding plaats vindt. De waardering voor de pracht van de Salamander blijkt ook uit de enthousiaste reacties van de bezoekers: niet alleen Leidschendammers zijn steeds weer enthousiast: uit alle windstreken, van Thailand tot Colombia en van Zuid-Afrika tot Canada ervaren bezoekers de macht en kracht van het eeuwenoude zaagproces.

De toekomst
Om de molen in stand te houden is natuurlijk geld nodig. Dankzij Vrienden van de Molen en gulle en trouwe bedrijfssponsors kan de Molen voor Leidschendam behouden blijven. Maar er zijn ook wat donkere wolken aan de horizon. Subsidies kunnen minder worden, sponsors zijn moeilijker te vinden, het aantal Vrienden van de Molen blijft nog te laag. Ruud de Bruijn heeft van hem de voorzittershamer overhandigd gekregen.

Ruud is al enige tijd actief in het bestuur, vooral in de sfeer van PR en marketing. Kees heeft er alle vertrouwen in dat hij die moeilijke taak met enthousiasme op zich zal nemen. Mede dankzij zijn inzet en die van enkele vrijwilligers is de website vernieuwd, is er meer aandacht in de lokale pers voor De Salamander, wordt geparticipeerd in het Cultuurmenu en is De Salamander actief in de sociale media.

Molen van ons allemaal
De Salamander is voor Leidschendam-Voorburg een gezichtsbepalend monument aan de Vliet. Kees hoopt vurig dat dit nog vele jaren zo zal blijven. Vooral nu het gebied rond de Sluis nieuw elan krijgt hoopt hij dat De Salamander daar ook van kan profiteren. Hij benadrukt ten slotte dat het erg belangrijk is om de jeugd te betrekken bij het reilen en zeilen van de molen.

“We moeten nu investeren in jonge mensen, hen opleiden voor het molenaarsvak, hen als vrijwilliger mee laten draaien op de molen. Van jonge mensen moeten we het in de toekomst hebben, zij zijn voor het behoud van de molen erg belangrijk”, aldus de voorzitter die afscheid heeft genomen.

Daarvoor hoopt het bestuur op steun uit het Rabobank Coöperatiefonds voor de bouw van een educatieve ruimte. Maar ook dat het team vrijwilligers wordt uitgebreid. Man- en vrouwkracht is welkom voor verschillende taken.

Al met al kan Kees tevreden terugkijken op vele bewogen jaren. Samen met alle bij de molen betrokken mensen heeft hij veel energie heeft gestoken in het in goede staat houden van de molen. Want: De Salamander is van ons allemaal!

Zie ook:

http://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/ubu-voor-kees-van-den-heuvel/2/13953

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant