Afbeelding

Raadsflits 1 oktober

Actueel 111 keer gelezen

Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 1 oktober 2013. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

VVD

De volgende fase

De proef van de zondagsopenstelling van drie supermarkten is een groot succes. De VVD-fractie is groot voorstander van het besluit dat de zondagsopenstelling wordt uitgebreid naar alle supermarkten in onze gemeente. Ook de openingstijden op zondag worden conform wens van de ondernemers uitgebreid naar 12.00-18.00u in plaats van 16.00-20.00u. Een win win situatie voor ondernemers en inwoners. Dit besluit is goed voor de werkgelegenheid en komt tegemoet aan wensen van ondernemers en consumenten. In deze tijd van economische crisis een steuntje in de rug voor iedereen. Voor de VVD een mooie stap richting verdere uitbreiding van zondagsopenstelling voor alle winkels in de gemeente na de verkiezingen in 2014.

De VVD-fractie is blij dat de ontwikkeling van de Duivenvoordecorridor naar een volgende fase gaat. Het indicatief stedenbouwkundig plan is vastgesteld. Met dit plan kan aan marktpartijen gevraagd worden de ontwikkeling van de bouw van vijf buitenplaatsen op te pakken en wat hun beeldvisie is. Afgelopen periode is er veel en zorgvuldig overleg gevoerd met de bewoners. Dit heeft er toe geleid dat er in dit  plan verbeteringen zijn verwerkt die aansluiten bij de wensen van betrokken bewoners in het gebied. De nieuwbouw past bij het groene karakter van het gebied en houdt rekening met bewoners, bedrijven en recreanten. De VVD vindt het belangrijk dat deze dialoog in de komende tijd open gehouden wordt zodat het draagvlak van belanghebbenden in het gebied aanwezig blijft.

Tenslotte zijn voor onze oudere inwoners mooie besluiten genomen over de verdere herontwikkeling van de Sonneruyter en Rustoord.

CDA

Niet betalen voor grofvuil

Het CDA verwerpt het voorstel van Avalex om inwoners van Leidschendam-Voorburg te gaan laten betalen voor het ophalen van grof huishoudelijk afval. Inwoners betalen nu een afvalstoffenheffing en daar zit het gratis ophalen van grofvuil  gewoon bij inbegrepen. Als Avalex dat wil veranderen, dan zal zij met een compleet voorstel moeten komen waar ook de kwaliteit van de dienstverlening in betrokken wordt en bijvoorbeeld ideeën om het afval te verminderen en beter te scheiden. “Er is begrip dat Avalex kosten wil besparen, maar daarvoor moet zij binnen de eigen organisatie naar oplossingen zoeken en niet zomaar de rekening bij onze inwoners neerleggen”, aldus CDA-raadslid Yvonne van Boheemen.

CDA kiest voor zondagsrust

Het voorstel om alle supermarkten op zondag open te stellen, kan niet op steun van het CDA rekenen. Het CDA  wil de zondag als natuurlijk rustpunt  behouden, met ruimte voor onthaasting, bezinning en sociale activiteiten. Alleen in de vier kernwinkelgebieden (Leidsenhage, Leidschendam Centrum, Oud-Voorbug en Koningin Julianaplein) wil zij de proef met de middagopening van supermarkten voortzetten.

GBLV

Luisteren

Dat blijkt voor sommige partijen in de gemeenteraad en met name wethouders uitermate moeilijk en lastig. Wij vragen ons wel eens af of zij door hebben dat zij er voor u als inwoners zitten, of dat zij ter meerdere glorie van zichzelf aanwezig zijn. Door scherp te blijven op het door de coalitie gevoerde beleid is in ieder geval van de baan dat u moet betalen voor het aanbieden van grofvuil. Het kan toch niet zo zijn dat u moet betalen voor het financiële wanbeleid wat al jaren is gevoerd door Avalex! Ook is het binnenkort mogelijk om op zondag te winkelen in supermarkten. Partijen willen wel, maar houden zich krampachtig vast aan afspraken die vier jaar geleden zijn gemaakt. De wereld verandert, maar sommige politieke partijen hebben daar andere opvattingen over. Vandaar dat wij stellen: luister naar de mensen die in de gemeente wonen en werken en stem je beleid daarop af. U als inwoner weet wat er speelt en leeft in uw directe omgeving.

Kijkt u ook zo uit naar 19 maart 2014?!

Wij in ieder geval wel.

Wilt u ook meedenken en meebouwen aan GBLV, volg ons via: www.gblv.nl of via twitter: @GBLdamVburg en Facebook.

Of maak een afspraak via info@gblv.nl

D66

Niet betalen voor het ophalen van grof vuil

College en raad (raadsbreed aangenomen motie) waren unaniem: betalen voor het ophalen van grof vuil past niet in de gemaakte afspraken. Het voorstel van Avalex is daarmee van de baan. D66 kreeg steun van zowel college als verschillende fracties voor haar pleidooi om zo snel mogelijk te beginnen met de brede discussie over afval anno nu: hoe bereiken we meer opbrengsten uit scheiding en hergebruik. Anders laten we andere Avalexgemeenten bepalen. Keuzes zijn vervolgens aan het nieuwe college.

D66 maakte zich opnieuw hard voor een groene Duivenvoordecorridor. 85% blijft groen. Op verzoek van D66 zegde de wethouder toe zich in te spannen om een zo groot mogelijk deel van de 85% publiek toegankelijk te maken.

D66 is blij dat winkelopeningstijden op zondag (dankzij D66 en Groen Links) voortaan lokaal bepaald kunnen worden. D66 is ook blij dat het college één lijn trekt: grote én kleine supermarkten mogen voortaan op zondag open. Een wens van D66 die in de commissie veel bijval kreeg. Het college houdt ruimte om bij overlast een ontheffing te weigeren of in te trekken. De wethouder heeft D66 beloofd dat hij deze vrijheid niet zal gebruiken om supermarkten in woongebieden bij voorbaat de mogelijkheid te ontzeggen om op zondag open te zijn.

PVDA

€ 30 betalen? Grof geschut voor grof vuil inzamelen afgeschoten!

Avalex lijdt verliezen. Dat is alom bekend. Avalex moet weer financieel gezond worden. Ook mee eens. Maar niet door de verliezen af te wentelen op onze burgers! Zo wilde Avalex dat iedereen € 30 gaat betalen als er grof vuil opgehaald moet worden.  Terwijl we daarvoor als gemeente al betalen via het contract met Avalex. Gelukkig waren alle partijen inclusief het college het hierover eens: niet doen. Afgeschoten dus. Laten we eerst kijken wat we als gemeente met het afvalbeleid willen, voordat we losse flodders gaan afschieten.

Koopzondagen: het winkelen op de zondag is steeds meer in trek, met name voor jongeren en gezinnen. Niet zo vreemd als iedereen door de weeks druk is met werk en de zaterdag in het teken staat van sport. Dan maar op zondag leuke en noodzakelijke boodschappen doen. De landelijke wetgeving voor winkeltijden op zondag is onlangs verruimd. Als start kiezen we in onze gemeente ervoor om de supermarkten op zondag open te houden. Uit een inventarisatie blijkt dat supermarkten, personeel én onze inwoners dit graag willen. Daar moet je als politiek ook naar luisteren.

Sinds enige tijd is een aantal supermarkten in onze gemeente op proef op zondag open. Wonderlijk genoeg staan er zondag’s rond vier uur ’s middags al mensen te wachten totdat de supermarkt opengaat. Er is dus een duidelijke behoefte. Vandaar dat Raad en College hebben besloten de proef te continueren. En uit te breiden naar alle supermarkten. Voortaan mogen alle supermarkten in onze gemeente op zondag open zijn, van 12-18 uur. De PvdA is er blij mee. En u kunt zelf bepalen op welke dag u de zondagse rust neemt. En wanneer u uw boodschappen doet!

Benieuwd zijn we naar uw mening of reactie! (mjha.van.giezen@leidschendam-voorburg.nl).

 

GROENLINKS

GroenLinks kiest voor Groen én Duurzaam Beleid

GroenLinks pleitte met passie voor een groene invulling van de Duivenvoordecorridor, we kwamen zelfs met een beter plan: In plaats van riante villa’s direct aan de Vliet stelde GroenLinks  voor om appartementen rond een klein haventje te bouwen.De huidige slechte woningbouwmarkt mag niet bepalen hoe de Duivenvoordecorridor er over 100 jaar uit zal zien.

De woningmarkt is nu slecht, maar als er over vijf of tien jaar verbetering optreedt, moet het woningbouwprogramma aangepast kunnen worden.

Het groen dat nu onnodig volgebouwd wordt krijgen we nooit meer terug.De burgers mogen nu niet opdraaien voor de financiële problemen bij Avalex.Om nu opeens €30 euro in rekening te gaan brengen voor het ophalen van grof vuil is tegen alle eerder gemaakte afspraken in.

Pas als Avalex een compleet plan van aanpak heeft, waarbij GroenLinks grote waarde hecht aan afvalscheiding en hergebruik, kunnen er besluiten worden genomen over de dienstverlening en de tarieven.

GroenLinks vindt het voorstel tot uitbreiding  van de proef tot zondagopenstelling van de supermarkten een goed compromis. Het is goed  dat de tijden nu gelijk zijn aan de openingstijden van de winkels in Leidsenhage en dat  geen onderscheid wordt gemaakt bij discutabele winkeloppervlaktes van supermarkten.  De middenstand krijgt zo extra steun in deze moeilijke tijden.

Zoals u van ons gewend bent kiezen wij voor behoud van het groen én duurzaam beleid met oog voor de toekomst!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant