Supermarkten zondagmiddag open

Actueel 33 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De supermarkten in de gemeente mogen op zondag van 12.00 tot 18.00 uur open zijn. Dit werd dinsdag 1 oktober vastgesteld tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Zo is er eindelijk een einde gekomen aan de oneerlijke concurrentie met Den Haag en Rijswijk waar de supermarkten ook open zijn op zondag, vinden verschillende gemeenteraadsleden.

Door Inge Koot

In Het Krantje van woensdag 9 oktober wordt de verordening gepubliceerd in de gemeenterubriek. Vanaf dat moment kan de individuele supermarkt een verzoek indienen.

Sinds 1 juli dit jaar is de Winkeltijdenwet aangepast. Met de nieuwe wet krijgen gemeenten ruimere bevoegdheden. Op basis van de nieuwe wet is de verordening Winkeltijden Leidschendam-Voorburg uit 2003 aangepast. Er gelden nog wel maximaal 12 koopzondagen maar de supermarkten krijgen de mogelijkheid om op zondag open te zijn.

In eerste instantie wil wethouder Peter van Ostaijen dat de supermarkt een minimale omvang van 250 meter moet hebben. Deze voorwaarde is in het nieuwe voorstel komen te vervallen. Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) doet nog een poging de openingstijden te verruimen tot maximaal van 10.00 tot 20.00 uur. Maar daarin vinden zij geen steun voor bij de overige partijen.

De afgelopen 2 jaar zijn drie supermarkten in Leidschendam-Voorburg als proef op zondag open mogen zijn. Het Midden en Klein Bedrijf is voorstander van een wekelijkse openstelling van alle supermarkten maar niet alle omwonenden van bijvoorbeeld de supermarkt aan de Klaverweide zijn positief.

“Dit gaat ten koste van de zondagsrust”, blijkt uit meerdere reacties van omwonenden. “Zondag is de enige dag dat er rust is op de parkeerplaatsen, geen onnodig getoeter van auto’s, geen lawaai van winkelwagentjes en schreeuwende mensen. Als deze supermarkt op zondag open is wordt het leefklimaat onmogelijk.”

De gehele politieke fractie van het CDA stemt niet in met het voorstel en benadrukt daar ook bij dat zeker deze bewoners apart geïnformeerd moeten worden  nu het voorstel is aangenomen. Als CDA’er vindt ook wethouder Peter van Ostaijen het een lastig onderwerp omdat er zo verschillend over wordt gedacht.

VVD’er Dimitri Poos heeft zo’n andere gedachte. “Shoppen is voor ons ook zondagsrust”, meldt hij. Minder blij is hij met de wijze waarop het college communiceert over het onderwerp. “Uit het persbericht blijkt dat de proef wordt voortgezet. Maar dit is geen proef. Maar”, verzekert hij. “Na de verkiezingen in maart volgend jaar komt er een heel ander regime.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant