Avalex teruggefloten

Actueel 191 keer gelezen

Voorburg - Het Avalex bestuur wil burgers voortaan 30 euro laten betalen als ze hun grofvuil thuis laten ophalen. Nog voordat de gemeenteraad dit voorstel kan bespreken meldt het college van burgemeester en wethouders voorlopig niet akkoord te gaan met dit voorstel van Avalex.

Door Inge Koot

De inwoners van de zes Avalex gemeenten (Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar) kunnen hun grofvuil gratis kwijt op één van de vijf afvalbrengstations, of ze kunnen een afspraak maken om het grofvuil voor de deur op te laten halen door Avalex.

In de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar betaalt de burger rechtstreeks voor deze ‘haalservice’ aan de gemeente. In de overige gemeenten betaalt de burger hier indirect voor via de afvalstoffenheffing.

Maar nu wil Avalex de burger in Leidschendam-Voorburg 30 euro laten betalen voor het aan huis ophalen van grofvuil. Zij willen hiermee de inwoners stimuleren het grofvuil zelf af te leveren bij het afvalbrengstation. Hiermee kan Avalex 600.000 euro besparen.

“Het voorstel klopt financieel maar ook milieutechnisch niet”, vertelt Marianne van Giezen (PvdA) de gemeenteraadsleden op dinsdag 1 oktober. “De burger betaalt zo dubbel. Een keer via de afvalstofheffing en een keer via de eigen bijdrage. Daarnaast bestaat de kans dat men het grofvuil elders gaat dumpen of in de containers proppen. Ouderen en hulpbehoevenden worden extra benadeeld. Zij zijn niet in staat het afval weg te brengen.”

Op initiatief van GroenLinks roept de gemeenteraad het college op bij het Dagelijks Bestuur van Avalex aan te geven niet akkoord te gaan met een grof vuil tarief. Het tekort dat hierdoor ontstaat bij Avalex moet zoveel mogelijk worden ingevuld via efficiency binnen de eigen bedrijfsvoering. Wel realiseert de gemeenteraad zich dat er wat moet gebeuren op afvalgebied.

De voor- en nadelen van gescheiden inzameling en de haal- en brengsystemen moeten in kaart worden gebracht. En er moet een uniform systeem voor de gehele regio worden uitgewerkt. Dit wordt een taak voor het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. In maart 2014 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats.

De zes gemeenten vormen samen het bestuur van afvalinzamelingsbedrijf Avalex. Namens de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft wethouder Saskia Bruines zitting in het Dagelijks Bestuur en wethouder Peter van Ostaijen in het Algemeen Bestuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant