De WaterSpaarders van Montessori Leidschenveen met Prinses Laurentien van Missing Chapter Foundation.
De WaterSpaarders van Montessori Leidschenveen met Prinses Laurentien van Missing Chapter Foundation.

WaterSpaarders bij Montessori Lveen

Actueel 236 keer gelezen

Leidschenveen - Maximaal vijf minuten douchen en geen seconde langer. Met de stopwatch in de hand hebben Annelieve, Mike, Samea, Salvador en Hannah hun ouders en broertjes en zusjes al zo ver gekregen. En nu de rest van Nederland nog, stellen de leerlingen van de Montessorischool Leidschenveen in Den Haag. Zij doen mee aan WaterSpaarders, een project tegen verspilling van warm water.

Mike springt om de dag onder de douche. Annelieve wast zich om de dag van top tot teen met een washandje. Hannah douchet iedere dag, maar superkort. "Ik denk dat ik er nog minder lang onder sta dan mijn moeder. Zij zegt anderhalve minuut, maar ik weet niet hoor…”, zegt ze met pretoogjes.

Net als de andere leden van de Raad van Kinderen van hun basisschool dragen ze de boodschap uit van WaterSpaarders: Minder warm water, beter voor later. Om deze gedragsverandering te weeg te brengen, hebben Unilever, het Wereld Natuur Fonds en de Missing Chapter Foundation samen met kinderen van 9 tot 12 jaar en leraren dit speciale lesprogramma ontwikkeld. Ook drinkwaterbedrijf Vitens en energiebedrijf Eneco hebben zich inmiddels aangesloten als partner.

Trots
Schooldirecteur Dineke de Korte is trots op haar pupillen. "Ze hebben echt goede ideeën en argumenten.” Ze wijst op een flacon doucheschuim, waar de kinderen eigen etiketten hebben opgeplakt. "De aarde is nodig, dus maak ’m niet overbodig. Als je dat iedere morgen in de badkamer ziet, ga je vanzelf nadenken. Ja, als grote mensen op hun vingers worden getikt door kinderen, schamen ze zich wel eens.”

Sinds kort douchet ze dus ook minder lang, zo’n twee minuutjes. „Ik vind het heerlijk om een bad te nemen. Maar nu doe ik dat nog maar twee, drie keer per week”, vertelt ze de leerlingen. Ze glimmen van trots. "Gemiddeld staat iemand meer dan acht minuten onder de douche, dat zijn ontzettend veel emmers water.”

Mike knikt: "Als we dat maar vijf minuten per keer zouden doen, scheelt dat meer dan 50.000 olympische zwembaden vol water.” En Samea weet dat er dan ook heel veel energie kan worden bespaard. "daar zouden we alle huizen in Nederland bijna twee jaar van kunnen verlichten.”

Missing Chapter Foundation
Dus zijn de kinderen nog lang niet klaar met hun missie. Om die kracht bij te zetten, hebben ze op 24 september samen de directeuren van Unilever, WNF, Eneco en Vitens en een van hun leraren een heus akkoord getekend.

En natuurlijk was prinses Laurentien, oprichter van Missing Chapter Foundation, ook aanwezig in Den Haag. De non-profitorganisatie heeft als doel duurzame besluitvorming te bevorderen door de dialoog tussen beleidsmakers, jonge professionals en kinderen te bevorderen.

"Kinderen begrijpen hoe we met de aarde moeten omgaan. Ze kunnen ons dus helpen ons gedrag te veranderen”, aldus de prinses. "Met WaterSpaarders kan heel Nederland warm water besparen, op school en thuis. Dat is toch geweldig?”



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant