Scouting Satoko Kitahara 50 jaar

Actueel 198 keer gelezen

Leidschendam - De scoutinggroep Satoko Kitahara uit Leidschendam viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. In 1963 als meisjesgroep opgericht omdat gemengde scoutinggroepen toen nog niet aan de orde waren en nu als één van weinige groepen binnen Scouting Nederland, nog steeds alleen toegankelijk voor meisjes.

In 1963 is de groep opgericht door Kapelaan Harding, als aanvulling op de al bestaande Pius XII, (toen) de scoutinggroep in Leidschendam voor jongens. In 1965 werd de groep uitgebreid met een watergroep en werd de eerste lelievlet aangeschaft.

De Satoko Kitaharagroep is vernoemd naar een Japanse vrouw, Satoko Kitahara, die haar leven wijdde aan het helpen van de allerarmsten in een voddenraperskolonie bij Tokio. Omdat het een Japanse naam is, hebben alle boten van de Satoko Kitahara ook Japanse namen.

Tussen de vroegere padvinderij en de Scouting van nu zijn veel verschillen. Zo zijn de oude uniformen (die vroeger ondermeer het doel hadden om de verschillen tussen rijk en arm weg te nemen) in de loop der tijd veranderd in een ScoutFit die ervoor gemaakt is om in buiten te spelen. Wat gebleven is, is het principe om (jonge) kinderen te helpen en te ondersteunen in hun ontwikkeling en sociale vaardigheden.

Veranderd
Ook bij Scoutinggroep Satoko Kitahara zijn in de loop der jaren wel wat zaken veranderd. Zo is de groep van één boot uitgebreid naar een groep met zes boten en is de groep drie keer verhuisd. Ook heeft de groep haar activiteiten uitgebreid naar Leidschenveen.

De laatste ontwikkeling binnen de groep is de nieuwe botenloods, die recentelijk door wethouder Mijdam is geopend. Wat niet veranderd is, is het beleid om alleen meisjes aan te nemen als lid. Dat deze ‘girlpower’ stand houdt, is in deze tijd waarin verenigingen moeten knokken om hun ledenaantal op peil te houden toch wel uniek. Binnen heel Nederland is er slechts een handjevol meisjesscoutinggroepen. De mogelijkheid dat er over 25 jaar een 75-jarig jubileum wordt gevierd is echter heel aannemelijk!

Reünie
De groep draait op een groot aantal vrijwilligers. Veel van deze vrijwilligers stromen vanuit de groep door. Dat er veel mensen binnen de leiding zitten die al tientallen jaren bij de groep betrokken zijn, zegt een heleboel.

Eén van de bestuursleden die 25 jaar groepsvoorzitter is geweest, is ‘Kap’ Cor Huijbens. Zij zal, tezamen met 4 andere oud-voorzitters aanwezig zijn op de reünie van 12 oktober die georganiseerd wordt in verband met het 50-jarig jubileum.

Oud-leden treffen elkaar dan op het clubhuis Freddies Hoeve aan de van Ruysdaellaan in Leidschendam en kunnen oude herinneringen ophalen en filmpjes en foto's bekijken. Aanmelden voor deze reünie kan nog via het inschrijfformulier op www.satokokitahara.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant