Dijkhuisjes Wilsveen 100 jaar

Actueel 166 keer gelezen

Leidschendam - Het rijtje dijkhuizen Wilsveen 47 tot en met 59 in Leidschendam bestaat op 1 augustus 100 jaar. Althans op het middelste huis is een steen aangebracht met de tekst ‘Eerste steen gelegd door Maartje v.d. Akker. Oud 10 jaar 1 augustus 1913.’ “Misschien dat een paar huizen iets jonger zijn”, vult Aad v.d. Meer aan. Voldoende reden echter toch voor een feestje, vinden de bewoners.

DOOR DICK JANSSEN

De heer en mevrouw V.d. Meer wonen inmiddels het langst in het rijtje woningen, net om de haakse bocht in het Wilsveen. “Vroeger, toen het hek nog niet geplaatst was, vlogen hier vier tot vijf keer per week auto’s de sloot in”, vertelt Van der Meer. “En nog steeds vliegen er drie of vier keer per jaar nog auto’s uit de bocht; laatst nog één.”

Waterput en twee stopcontacten

Van der Meer weet nog wel iets van de geschiedenis van de huizen. “Dit waren arbeidershuisjes voor de boerenknechten van boer Cees v.d. Akker. Ze kostten toen geloof ik iets van 1.800 gulden. En toen wij het kochten in 1969 dacht ik ongeveer 8.000 gulden. Maar nu hebben ze een WOZ-waarde van tussen de 200.000 en 250.000 euro en zullen ze wel rond de 300.000 op moeten brengen.”

Toen de familie Van der Meer er kwam wonen, stonden de wc’s nog achter in de tuin. “Met zo’n hartje in de deur”, aldus Van der Meer. “En in het huis zat nog een waterputje met één kraan”, vervolgt zijn vrouw. “We hadden maar twee stopcontacten en één schakelaar voor het licht en moesten nog in een ouderwetse bedstee slapen.”

De woningen telden drie tot vier kamers en er woonden grote gezinnen in. Inmiddels is alles wel een beetje gemoderniseerd. “Al hebben we pas vijf jaar riolering en nog steeds geen kabel-tv.” De kleine raampjes aan de voorzijde van de woning zijn enige tijd geleden ook vervangen door grote ramen.

Saamhorigheid

De mensen die in het rijtje wonen, gaan over het algemeen goed met elkaar om. “Ik heb leuk en goed contact met mijn buren en we wonen hier met veel plezier”, zegt Andrea Bosman van nr. 47. “Niet dat we nou constant bij elkaar op de koffie gaan, maar zeker in de zomer zitten we vaak met z’n allen buiten een glaasje te drinken. We hebben echt een leuk buurtje. Er is ook veel sociale controle en een saamhorigheidsgevoel."

"Als de zonneschermen uit moeten, worden ze door degene die op dat moment thuis is van alle huizen tegelijk neergelaten en ook weer opgehaald als dat nodig is. Bij plotseling opkomende regen wordt elkaars wasgoed binnengehaald en als we iets even niet in huis hebben, wordt het van elkaar geleend. Reparaties worden door handige buurmannen verricht. Verder is er in goede, maar vooral ook in slechte tijden, altijd steun en hulp en dat heb ik persoonlijk ondervonden.”

De bewoners wilden niet op de foto. “We zijn er niet allemaal en we gaan er met z’n allen op, of niet. Anders krijgen we misschien scheve gezichten”, verklaart Andrea.

Op naar 200 jaar

Andrea voelt zich dus de koning te rijk in haar buurtje. “Tel bij die gezelligheid ook nog eens het prachtige uitzicht, de geluiden van het vee, de kikkers, overvliegende uilen en je snapt dat dit een bijzondere plek is. Ik ben iedere dag nog dankbaar dat ik hier mag wonen. Op naar de 200 jaar.”

De bewoners van het buurtje aan het Wilsveen gaan hun eeuwfeest waarschijnlijk eind augustus vieren met een buurtbarbecue, waar dan ook, de kinderen van de bewoners en oud-bewoners welkom zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant