‘Ruimere openingstijden Leidsenhage’

Actueel 28 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken kwamen de laatste ontwikkelingen van winkelcentrum Leidsenhage uitvoerig aan bod. Met name de investeringen en het open gaan op zondag moeten snel doorgang vinden.

Door Bart Bakker

“Leidsenhage is een belangrijk economisch centrum in onze gemeente”, zei Jan Fraterman, voorzitter van het MKB Leidschendam- Voorburg. “We zijn dan ook blij dat Unibail Rodamco wil investeren. Dat is uniek in deze tijd. Vooral in de retail is het momenteel moeilijk om te investeren. Van wezenlijk belang is dat Unibail Rodamco investeert in een bestaand centrum. Een tweede positieve ontwikkeling is de formule. Leidsenhage kan een top regionale functie, die het ooit bezat, weer terugkrijgen als het meer biedt dan alle grote winkelcentra van Nederland. Maar om de consument te verleiden tot een ‘dagje Leidsenhage’ is er nog een aantal welness- en leisurewensen”.

Ambities

Maar hoe passen deze ambities dan in de lokale verhoudingen? De detailhandel maakt tenslotte een moeilijke periode door. “Ik geloof in een toeristische en recreatieve functie van Leidsenhage”, reageert Jan Fraterman. “Dit zal nog meer mensen trekken. Het verzorgingsgebied is groter dan men denkt. Ook het nieuwe Damplein kan hier overigens van profiteren. Men moet dan wel complementair zijn aan elkaar. Dit moet dan ook duidelijk in alle plannen naar voren komen.’’

Openingstijden

Frank Rozenberg (Gemeentebelangen) informeerde naar de openingstijden. “Er moeten ruimere openingstijden komen”, stelt Fraterman. Jos Zuijdwijk ging hier namens de winkeliers in Leidsenhage op in. “Onlangs is de wet aangepast en gemeenten kunnen het aantal koopzondagen vaststellen”, zei hij.

“Dit fenomeen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Winkelen is nog altijd de nummer één op de lijst van vrijetijdsbestedingen. De totale detailhandel heeft het echter lastig. Ondanks we het iedereen niet kunnen verplichten, is de verwachting dat meerdere winkeliers op zondag open zullen gaan om zodoende extra omzet te creëren."

"We hopen dat de gemeente hiermee instemt en snel een ingangsdatum vaststelt. De detailhandel is momenteel een groot drama. Drie jaar geleden waren de omzetten nog goed, maar nu moet er snel iets gebeuren. We hebben het moeilijk”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant