Afbeelding

Column: OOK WIJ!

Columns 74 keer gelezen

Ik sta bij de kassa met een pot pindakaas. Zal ik het potje kopen of niet? Zit er wel echte pindakaas in of smeer ik straks een bedenkelijk surrogaat op mijn brood? Meteen een volgende vraag. Is dít wel écht brood?

Door Ronald  Lamping

Fraude! Ik vertrouw niemand meer. Frauderen is even gewoon als adem halen. Examen? Gejat en verspreid, dus fraude. Trek in frikadel? Langs de snackbar. Wat koop je? Een frikadel van kippen- of varkensvlees? Mogelijk, maar waarschijnlijk zit u te kauwen op de dijbenen van Anky's Bonfire, waarbij u meteen een lading doping opvreet.

Alles is bedrog. Diederik Stapel zoog zijn hele oeuvre uit de duim. Op verbijsterende wijze belazerde hij de boel. Een hoogleraar, die iedereen oplichtte. In de jaren vijftig werd je genept door een louche scharenslijper, die uit was op de poen van goed gelovige bejaarden. In 2013 word je besodemieterd door een hoogleraar. Rond 1600 wist Bredero het al: “'t Kan verkeren!”

Scharreleieren blijken geen scharreleieren te zijn. Ook geen uitloopeieren, waarbij het pluimvee ruimte had om te bewegen. Miljoenen werden frauduleus verdiend met valse eieren. Geraapt bij kippen, die zo dicht op elkaar waren geplakt, dat ze vanzelf een roerei legden.

Ziekenhuizen weten er ook raad mee. Specialisten declareren even gemakkelijk als de penoze elkaar liquideert. Miljoenen zijn er overgemaakt van de verzekeringsmaatschappijen naar het zichzelf verrijkende witte-boorden-tuig. Zondag met the boys op de golf club een balletje meppen. 's Avonds een vorkje prikken op de Rotary en loeren naar het lekkere jonge ding van ‘het hole in one type’ dat de notaris hijgend scoorde. En maandag weer gewoon de kluit belazeren.

Nu weer een schandaal rond het spiraaltje. Achmea ontdekte een megafraude bij het declareren van dit anticonceptiemiddel. Onderzochte vrouwen konden de slip omhoog trekken om eerst zelf een spiraaltje bij de Action te gaan kopen. Tegelijkertijd declareerde de dienstdoende loodgieter ook nog eens een spiraaltje via het ziekenhuis aan de verzekeringsmaatschappij. Miljoenen gingen verloren.

Je wilt toch niet nadenken over de geschiedenisles van uw kleinkind. Romeinse veldslagen, Germaanse heldendaden. Slag bij Nieuwpoort! Frederik Hendrik, de stedendwinger en Willem van Oranje, die Spanje bij de keel greep. Nee, dan wij. Uw nazaten Bas of Annetje zullen het weten: “In 2013 vond de slag om het spiraaltje plaats!”

Alles en iedereen wordt bedrogen of bedriegt. Niets is heilig. In het Vaticaan meldt paus Franciscus, corruptie en een homolobby met ernstige chantagebedreigingen. Elsevier meldt, dat juist leidinggevenden zich zondigen aan het wegsluizen van geld, omdat ze gekort worden in hun bonus. Er is nu corruptie in alle lagen van de firma Nederland. Niet langer door de Tedjes van Es (“Is uw tuin al winterklaar?”), maar juist door hen, die al een asociaal hoog salaris bijschrijven.

Bedrog alom. Nederland is een stinkende beerput. De toch erkende Staatsloterij heeft haar spelers jaren lang belazerd. Pure oplichting. Géén Kamervragen, géén parlementaire enquête, helemaal niets. Slechts een persoonlijk initiatief van een jurist. Waar blijft Opstelten met z'n eeuwige kabaal op orkaanniveau? Plots is het zelfs bij hem windstil.

Fraude, bedrog, gesjoemel en zwendel. Synoniemen schieten te kort. Zelfs na je dood word je hier nog belazerd. In Ermelo beloofde de uitvaartmedewerker aan een dochter dat haar ouders zouden worden herbegraven in een eikenhouten kist. Vader en moeder werden herbegraven. Dat wel.

In twee plastic zakken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant