COLUMN: Help mijn kat braakt!

Columns 125 keer gelezen

Afgelopen weken hebben wij een aantal kattenpatiënten gezien, die aan het braken waren. Katten van allerlei leeftijden die bij het lichamelijk onderzoek voornamelijk buikpijn hadden.

Door Aline Rodts- van Nouhuys

 

Er zijn talloze reden om te gaan braken: je kunt wat verkeerds hebben gegeten, je kunt iets in je maag of darmen hebben, je kunt problemen hebben met een van jouw organen of er kan iets in jouw buikholte zijn. Kortom, braken is niet een van de makkelijkste problemen om zomaar even op te lossen.

Onze drie patiënten van afgelopen week waren erg ziek en het braken was plotseling op komen zetten. Alle drie wilden ook al een aantal dagen niet meer eten. Bij het lichamelijk onderzoek was niet zo veel te vinden, behalve dat alle drie de katten erg veel buikpijn hadden. Ook waren zij uitgedroogd van het vele braken en het niet willen eten. Kortom, zieke patiënten die aan het infuus mochten en opgenomen moesten worden. Naast de symptomen te bestrijden moesten wij ook achterhalen wat deze katten hadden. Soms komen wij er snel achter, maar soms ook helemaal niet. Naast het lichamelijk onderzoek hebben wij bloedonderzoek gedaan, om zeker te weten dat er geen stofwisselingsproblemen waren: de nierfunctie, de leverfunctie en de eiwitten zijn in het bloed gemeten. Daarnaast hebben wij een deel van het bloed naar het lab gestuurd om andere ziektes uit te sluiten. Soms is verder onderzoek van de buik nodig, in de vorm van röntgenonderzoek, dan wel een echografisch onderzoek, dan wel een kijkoperatie.

De meeste onderzoeken waren negatief: dat betekent dat er geen afwijkingen waren gevonden bij het röntgenonderzoek, maar gelukkig hadden wij wel een diagnose toen het bloedonderzoek binnen was. Alle drie hadden een alvleesklierontsteking! Dit is vaak heel pijnlijk voor het dier, waardoor het niet meer wil eten. Door de ontsteking zijn vaak de maag en darmen ook van streek, waardoor braken en soms ook diarree kan ontstaan.

Uiteindelijk moesten de patiënten een aantal dagen in de opname blijven, waar zij vocht via een infuus toegediend kregen en voeding via een spuit in de bek. Met medicatie zijn een deel van de symptomen verholpen, waardoor de katten weer gingen eten en het voer niet meer uitbraakten. De alvleesklierontsteking moet wel minimaal 3 weken behandeld worden en dan moet het bloed weer getest worden. Het is een vervelende kwaal die langere tijd moet worden behandeld, maar uiteindelijk kunnen de katten weer blijvend hiervan genezen!

Dus heeft u een brakende kat? Laat hem goed nakijken door de dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg, tel. 070-387 2222 www.dierendokters.com

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant