Minister Opstelten krijgt uitleg over identificatieapparatuur in bureau Leidschendam-Voorburg (foto: politie).
Minister Opstelten krijgt uitleg over identificatieapparatuur in bureau Leidschendam-Voorburg (foto: politie).

Minister bij politie Leidschendam

Actueel 78 keer gelezen

Leidschendam - Minister Opstelten kreeg vorige week woensdag persoonlijk uitleg over hoe de politie de identiteit vaststelt van verdachten en veroordeelden. Om identiteitsfraude te voorkomen gebruikt het politiekorps in het hele land identificatiezuilen. Vanaf volgend jaar kan dat ook met smartphones.

Op 250 politiebureaus is identificatieapparatuur (ID-zuil) geplaatst. Agenten legden de minister van Veiligheid en Justitie op politiebureau Leidschendam-Voorburg uit hoe verdachten hiermee bij het eerste contact volgens een vast protocol worden geïdentificeerd. En geregistreerd in de zogeheten strafrechtketendatabase.

De vastgelegde identiteit kan zo met een vingerscan in de hele strafrechtketen eenvoudig worden gecheckt. Door de zuilen worden identiteitsfraude en persoonsverwisselingen beter tegengegaan en strafzaken sneller en beter afgehandeld.

Op straat

De minister kreeg ook uitleg over de nieuwe mogelijkheden voor mobiel werken op straat. Zo kunnen politiemensen vanaf volgend jaar met de blackberry op straat de identiteit van personen vaststellen, verschillende politieregisters raadplegen en digitale bonnen afgeven. De ontwikkeling van deze innovatieve hulpmiddelen is volgens de bewindsman een voorbeeld van maatregelen om de prestaties in de strafrechtketen (politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht) te verbeteren.

Nog voor de zomer stuurt de minister hierover een brief naar de Tweede Kamer. Opstelten: “We gaan op weg naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Met de identificatiezuilen en dadelijk met de mobiele toepassingen op bijna 25.000 smartphones loopt de Nederlandse politie wereldwijd voorop. We geven met deze middelen de agent op straat een stevige back-up. Professionaliteit, weerbaarheid en veiligheid van de agent worden daarmee groter en de overlast voor de burger vermindert.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant