Beveilig uw woning, inbraakgolf nog altijd gaande

Actueel 102 keer gelezen

VOORBURG - Hoe lastiger u het inbrekers maakt, hoe groter de kans dat u ze buiten de deur kunt houden. Hieronder leest u welke voorzorgsmaatregelen u zelf kunt nemen om inbrekers af te schrikken.

Algemene tips

Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).Voor een advies op maat kunt u terecht bij zogenoemde PKVW-erkende bedrijven. Kijk voor informatie opwww.politiekeurmerk.nl.Laat nooit sleutels zitten aan de binnenzijde van het slot.Berg huissleutels op een vaste plaats op.Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren.Houd de groenvoorziening rondom de woning laag.Hang in de meterkast een kaartje met gegevens van personen die in geval van nood gewaarschuwd kunnen worden.Merk waardevolle voorwerpen met postcode/huisnummer.Maak foto's van waardevolle voorwerpen.Schaf een inbraakwerende kluis aan en berg uw waardevolle spullen daarin op.Maak van uw huis geen etalage.Berg ladders of ander klimmateriaal op achter slot en grendel.Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie.

Inbraakmethodes

Onderstaande inbraakmethodes worden veel gebruikt door woninginbrekers. Van elke methode vindt u een korte beschrijving en maatregelen waarmee u de inbraakmethode kunt voorkomen.

OpenbrekenCilinder afbrekenGaatjes borenSchroeven in de dagschootCilinder uittrekkenFlipperenHengelenInsluipenBabbeltruc

Bij het verlaten van de woning

Laat als het donker is en u van huis bent, net zoveel licht branden als normaal.Gebruik een schakelklok en denk daarbij ook aan de bovenverdieping.Sluit ramen en deuren goed af.Doe de deur altijd goed op slot (nachtslot, penslot), ook als u maar even weg bent.Leg nooit sleutels onder de buitenmat of ergens anders buiten.Geef eventueel een sleutel aan iemand die u kunt vertrouwen.

Bij afwezigheid voor langere tijd

Laat planten op de gebruikelijke plek staan.Geef de woning een bewoonde indruk.Laat iemand de brievenbus legen.Laat de post niet zichtbaar van buitenaf neerleggen.Vraag de buren een oogje in het zeil te houden.Laat de buren weten waar u te bereiken bent.Laat zo mogelijk iemand het gras maaien.Geef uw afwezigheid door aan de politie.

Bij (nog onbewoonde) nieuwbouwwoningen

Zorg samen met medebewoners voor sociale controle of maak afspraken met de projectontwikkelaar om de bewaking te verlengen.Verwijder de kap van de CV ketel en bewaar de garantiepapieren in uw oude huis.Installeer een (tijdelijk) draadloos alarmsysteem.Zorg dat de opstal- en inboedelverzekering ingaan op het moment van de sleuteloverdracht.Kijk voor meer tips op de preventiepagina vanwww.politiekeurmerk.nl.

Beveilig uw dakramen

Dakramen van vooral eengezinswoningen zijn soms gemakkelijk bereikbaar voor inbrekers. Via de regenpijp, bijkeuken, schuur of een kliko zien ze kans op de niet al te steile daken bij de ramen te komen. Vervolgens weten ze de raamvergrendeling er af te halen en kunnen ze ongezien hun slag slaan. U kunt het inbrekers lastig maken door uw dakramen te voorzien van extra hang- en sluitwerk dat aan de eisen van het politiekeurmerk voldoet, bijvoorbeeld bijzetsloten.

Bel 112 of 0900-8844

Ziet u verdachte personen of auto's in uw straat en vertrouwt u het niet? Bel dan altijd 112. Als u een vraag heeft of iets wilt melden dat geen haast heeft? Belt u dan 0900-8844. Als u liever anoniem wilt blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant