Tevreden gezichten bij 'Kracht van Ondernemer' (foto: PR)
Tevreden gezichten bij 'Kracht van Ondernemer' (foto: PR)

Resultaten 'Kracht van Ondernemer'

Actueel 144 keer gelezen

VOORBURG - Onlangs vond in het Kyocera stadion de presentatie plaats van de onderzoeksresultaten van het project ‘De Kracht van de Ondernemer’. Ruim 250 ondernemers, wethouders en overige belangstellenden waren getuige van een inspirerende avond waarbij het thema van dit jaar, de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, centraal stond.

Voor het zesde achtereenvolgende jaar hebben Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer, de Kamer van Koophandel Den Haag, de gemeente Zoetermeer en de gemeente Leidschendam-Voorburg het initiatief tot een onderzoek genomen. Dat de noodzaak voor het onderwijs en het bedrijfsleven groot is om de handen ineen te slaan bleek wel tijdens het congres. Drs. Hans de Boer benadrukte op kritische wijze het belang hiervan.

Een goede aansluiting is nu soms ver te zoeken. Dat geldt voor hbo studenten maar zeker ook voor mbo studenten. Vooral bij de laatstgenoemde groep is het belang groot om al tijdens de studie in de praktijk een vak te leren. Het bedrijfsleven omarmt op niveau geschoolde vakmensen, alhoewel die vaak moeilijk te vinden zijn. Vooral in de techniek en de zorg wordt gekampt met dit probleem.

Een aantal lokale (en ook regionale- en landelijke) projecten is al opgestart om de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. “Waar het aan ontbreekt, is een overkoepelend orgaan en de lokale samenwerking tussen verschillende partijen. Daardoor komt de borging ook in gevaar”, aldus Anouk Smeltink van het Kennis en Economische Onderzoek van Rabobank Nederland.

Het onderwijs en bedrijfsleven zijn zich terdege bewust van de noodzaak van samenwerking. Bovendien is er ook veel bereidheid om samen aan de slag te gaan. Binnenkort gaan beide gemeenten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar aan tafel om te bekijken of en vervolgens hoe de krachten gebundeld kunnen worden. Ook met het oog op de toekomst, wanneer er naar verwachting een structureel tekort op de arbeidsmarkt is, moet er voortijdig naar de mogelijkheden gekeken worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant