D66: “Wacht met nieuw beleid voor woonboten!”

Actueel 15 keer gelezen

VOORBURG - Voor de ligplaatsen van woonboten is nu geen wettelijke regeling zoals voor huurwoningen of erfpacht. Zo’n regeling zorgt ervoor dat rechten en plichten van bewoners helder zijn en voor iedereen gelijk. De Tweede Kamer heeft begin dit jaar in meerderheid een motie aangenomen die zegt dat er een betere rechtsbescherming voor woonbootbewoners moet komen en een onderzoek naar de verschillende opties voor zo’n regeling.

De Kamer heeft aangegeven dat met name de optie van erfpacht goed moet worden onderzocht. Bij erfpacht kan de overeenkomst (over het gebruik van de onderliggende grond) overgaan op inwonende kinderen als de ouders het huis verlaten. Ook de provincie Zuid-Holland vindt dat ligplaatsvergunnigen niet automatisch moeten vervallen als de huidige eigenaar of bewoner er geen gebruik meer van maakt’.

De gemeente voert echter een ander beleid en wil de overdraagbaarheid aan bijvoorbeeld inwonende kinderen opheffen. Tevens wil de gemeente de huur versneld verhogen.

Harry Blanke (D66) vindt dit onjuist: “Met een marktconforme huurprijs kunnen de bewoners wel leven. Ze vragen alleen om een overgangstermijn en geen (soms forse) huurverhoging in-één-keer. Kabinet en Tweede Kamer zijn het eerder dit jaar eens geworden over een overgangstermijn van 10 jaar. Dat lijkt alleszins redelijk”.

D66 begrijpt niet waarom de wethouder dit doet. “Het is niet logisch.”aldus Blanke. “Waarom niet gewacht op de nieuwe regelgeving van het kabinet, waarmee de rechten en plichten van alle bewoners van woonboten in Nederland in één keer goed worden geregeld. Waarom wil de gemeente op dit punt perse afwijken van de rest?”

D66 gaat in de eerstvolgende vergadering de wethouder ondervragen over deze merkwaardige keuze. “D66 vindt dat de gemeente de landelijke regeling moet afwachten. Dat is beter voor alle betrokkenen: een gelijke behandeling voor alle woonbootbewoners en minder gedoe voor de gemeente”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant