Of wellicht kan de wijkagent permanent toezicht houden op de voetbalvelden? (foto: Bakker Communicatie)
Of wellicht kan de wijkagent permanent toezicht houden op de voetbalvelden? (foto: Bakker Communicatie)

'Marshalls' op de velden

Actueel 85 keer gelezen

DOOR DE BRIL VAN…… De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft door het hele land verontwaardigde reacties opgeleverd. De 41-jarige voetbalvader werd na afloop van een voetbalwedstrijd tussen de B3 van Buitenboys en de B1 van Nieuw Sloten zodanig door een aantal tieners mishandeld dat hij overleed.

 

Ik loop inmiddels 30 jaar met een notitieblok als sportjournalist op de velden die voetballers achterna. Gisteravond bekroop mij het gevoel dat ik was geschokt en geëmotioneerd, want zo’n vijf jaar geleden verbaasde ik me al over het geweld op de velden. Na dit vreselijke incident kan ik u zeggen dat het einde nog niet in zicht is.

Want gaat u maar eens op zaterdag langs de velden zomaar een aantal jeugd- en seniorwedstrijden bekijken. We accepteren nu al dingen die in het dagelijkse leven echt niet normaal zijn. Scheldpartijen, opstootjes, vuistslagen en kopstoten, we moeten het allemaal maar gewoon vinden.

Royement klinkt allemaal zo mooi, maar ze spelen een week later net zo makkelijk onder een andere naam weer ergens anders. De KNVB en Minister Schippers vinden het allemaal zo erg wat er is gebeurd. Van dit soort opmerkingen krijg ik een dubbel gevoel. Allemaal pappen en nat houden.

De enige echte oplossing is simpel: miljoenen beschikbaar stellen voor veiligheid op de velden.

Clubs moeten budgetten krijgen om iedere zaterdag en zondag ‘marshalls’ in te gaan stellen. Net als in de vliegtuigen. Zulke (particuliere) politieagenten moeten alle bevoegdheden krijgen om de orde te handhaven. Dit is anno 2012 de enige manier op de mooiste sport van deze aardbol, het voetbal, alsnog te redden en verdere doden en gewonden te voorkomen.

En nog even iets anders, de KNVB barst van het geld. Geeft de clubs ook geld om boven een ledenaantal van 500 clubmanagers in te stellen. Betaalde krachten die de boel in het weekeinde organiseren. Hallo allemaal, wakker worden daar in de Zeisterbossen en op het ministerie van mevrouw Schippers!

‘Door de Bril van’ is de dagelijkse column van journalist Bart Bakker

Tips? Mail naar info@bartbakker.eu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant