Kantorenstrategie Haaglanden 2012-2020 vastgesteld

Actueel 39 keer gelezen

VOORBURG - De nieuwe Kantorenstrategie voor de regio Haaglanden kan mogelijk diep ingrijpen in de kantorenmarkt. Het Stadsgewest wil in de nieuwe strategie het overaanbod van kantoren in de regio zo veel mogelijk terugdringen. De strategie is ook gericht op het verbeteren van de kwaliteit van kantoorlocaties, waar mogelijk ook door te slopen of de locatie een andere bestemming te geven

Maar de kantorenstrategie noemt ook zes versterkingsgebieden binnen Haaglanden waar nog gebouwd kan worden: het World Foum gebied/Internationale Zone, Den Haag Centrum/Beatrixkwartier, de zone Caballerofabriek-Maanplein-Station Voorburg, de stationsomgeving Zoetermeer, Rijswijk station/Plaspoelpolder Zuid-West en station Delft.

Verder - en dat is uniek in Nederland - zijn alle kantorenplannen geschrapt waar de gemeenten in Haaglanden invloed op hebben via bestemmingsplannen of grondbezit. De gemeenten hebben eerder al positief gereageerd op het concept van de nieuwe strategie. Den Haag sprak bijvoorbeeld van een strategie met daadkracht, waarin voor Nederlandse begrippen flink wordt doorgepakt door te schrappen in nieuwbouwplannen. De strategie is woensdag door het algemeen bestuur van het Stadsgewest definitief vastgesteld.

Sjaak van der Tak, regiobestuurder Economie van het Stadsgewest: "Ons dagelijks bestuur heeft deze strategie in juni vastgesteld en voor commentaar naar de gemeenteraden gestuurd. Ik ben blij met de waardering die we alom van hen over deze strategie hebben gekregen en dat de gemeenten er zo duidelijk blijk van geven gezamenlijk te willen werken aan het overaanbod van kantoren."

De strategie gaat ook naar de Provincie Zuid-Holland, waar rekening gehouden wordt met de inhoud bij de herziening van de provinciale structuurvisie. Tevens wordt de nota gestuurd naar de Metropoolregio i.o. voor de ontwikkeling van een gezamenlijk kantorenbeleid. Daarnaast wordt de nota naar de marktpartijen gestuurd ter informatie. Verwachting is uiteraard dat de marktpartijen gaan handelen overeenkomstig de strategie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant