‘Win- win situatie met zonnepanelen’

Actueel 95 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Henk Jan de Boer en Carlo Abbing zijn geboren en getogen in Leidschendam. Anderhalf jaar geleden zijn ze met het idee begonnen om een bedrijf in zonnepanelen op te starten. Carlo Abbing werkte binnen de ICT en deed een MVO-traject in Zuid Afrika, waarna hij besloot om naar zijn zeggen iets zinvols te gaan doen in zijn leven.

Door Bart Bakker

“Henk Jan had een aannemersbedrijf”, vertelt Carlo Abbing. “We wilden iets samen opzetten en tevens iets bijdragen voor de gemeenschap. Zodoende kwamen we uit op zonne-energie”.

Onlangs hebben Henk Jan de Boer en Carlo Abbing met hun bedrijf , ‘Zonne energie op maat’, gevestigd aan de Veursestraatweg nr 187, projecten gedaan in Leidschendam in de Weikamp bij t’Lien en begin december gaan ze op de Schoorlaan aan het werk. In Voorburg waren de specialisten actief op de Overburgkade en gaan ze binnenkort in de omgeving van het Oosteinde aan de slag.

Focus

“Bij ons is het voor de klant bijvoorbeeld meteen duidelijk wat iets kost”, vervolgt Carlo Abbing. “Dat klinkt logisch, maar in veel gevallen gebeurt dat niet altijd. Zonnepanelen kunnen worden bevestigd op bijna alle daken. De meeste woningen hebben een schuin of een plat dak. Dankzij de door ons gebruikte solide bevestigingsmaterialen is er geen situatie waar geen zonnepanelen kunnen worden geplaatst. We zijn hier goed in, want onze focus ligt er volledig op. Als je geen dingen er bij doet en je focus nauwlettend in de gaten houdt, dan lever je de juiste kwaliteit”.

Zonnecellen

Er zijn mondiaal gezien 856 merken zonnepanelen. Tevens zijn er driehonderd fabrikanten. “Zonne-energie is schoon want er zijn geen afvalstoffen”, aldus Carlo Abbing. “Zonne-energie is bovendien goedkoop. De zon is immers altijd aanwezig. Zelfs in Nederland. Vandaar dat steeds meer huishoudens de voordelen van zonne-energie hebben ontdekt en zonnepanelen hebben laten monteren. Naast het feit dat het een schone vorm van energie is, is er natuurlijk het aspect van besparing op energiekosten”.

Win-win situatie

“In feite een win-win situatie. Het probleem is echter dat er veel informatie voor handen is. Ik heb mensen gesproken die door de bomen het bos niet meer zagen. We hebben een aantal merken die we voeren. Hier weten we alles vanaf en dit is voor de klant meteen duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Veel bedrijven doen de zonnepanelen er even bij, waardoor de medewerkers niet alles weten. Aangezien het onze core-business is, zijn we wel echte specialisten.’’

Subsidie

De website www.zonneenergieopmaat.nl meldt een nadere uitleg over de subsidiemogelijkheden. Maar wat kosten zonnepanelen nu eigenlijk? “Je betaalt nu je electra”, legt Carlo Abbing uit, die met zijn bedrijf ook een magazijn in Delft heeft. “Weinig mensen weten hun verbruikerskosten. Dit is gemiddeld 23 cent per kilowatt uur. Dit wordt echter alleen maar duurder. De afgelopen jaren is er een stijging geweest van zeven procent. In 2006 betaalde ik in Leidschendam zes cent voor mijn daltarief en 12 cent voor mijn dagtarief. Inmiddels is dat 21 en 23 cent geworden……..In zes jaar tijd is het daltarief dus verdriedubbeld en het dagtarief verdubbeld”.

Oplossing

“Duurzaamheid is een oplossing”, aldus Carlo Abbing. “Nederland loopt in Europa echter ver achter met zonnepanelen, want we staan op de elfde plaats. In Duitsland en Belgie staat het vol. Ik hoorde van een piloot dat hij in Duitsland zijn zonnebril moet opzetten, vanwege de weerkaatsing van de duizenden huizen met zonnepanelen. We hebben in Nederland dus nog een lange weg te gaan.’’

Voor meer informatie over zonnepanelen kan men contact opnemen met Carlo Abbing, bereikbaar via de nummers 070- 262 94 16 en 06- 280 780 72 of het mailadres carlo@zonneenergieopmaat.nl

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant