Celstraffen voor inbrekersbende!

Actueel 125 keer gelezen

VOORBURG - Een 24-jarige man uit Alphen aan den Rijn hoorde vandaag 18 maanden tegen zich eisen waarvan 3 voorwaardelijk. Samen met drie andere verdachten uit Voorburg, stond hij vandaag voor de rechter.

De mannen pleegden de inbraken volgens de officier van justitie steeds in verschillende samenstellingen. De inbraken vonden vooral plaats in Voorburg, maar ook in Den Haag, Leidschendam, Rijswijk en Pijnacker. Gezien het grote aantal inbraken in Voorburg, werd er een speciaal onderzoeksteam opgezet om de inbraken op te lossen. Uiteindelijk zijn een aantal inbraken volgens de officier daadwerkelijk opgelost met de aanhoudingen van de vier verdachten die dinsdag voor de rechter moesten verschijnen.

Een aantal van de inbraken
In een woning aan het Bilderdijkplein in Voorburg werd in januari dit jaar ingebroken. De inbrekers hadden een raam opengebroken en waren daarna de woning binnengedrongen. Deze hadden ze doorzocht en daarbij werd de koelkast niet overgeslagen. Er werd een blikje frisdrank uitgehaald, waar ook uit werd gedronken en vervolgens werd het blikje achtergelaten op de eettafel. De technische recherche nam hier later speeksel van af voor het onderzoek. Hieruit bleek dat het van de 24-jarige Alphenaar was. Bloedsporen die werden aangetroffen op de koelkast bleken van de 20-jarige Voorburger te zijn.
De inbrekers namen onder andere een flatscreen mee, een navigatiesysteem, audioapparatuur en parfum. Een deel van de buit werd later tijdens een zoeking teruggevonden in de woning van de 20 en 23-jarige verdachten uit Voorburg.


Het slachtoffer heeft ruim 400,- euro aan schade opgelopen en de officier heeft bepleit dat de verdachten dit moeten terugbetalen.

Bij een woninginbraak in Pijnacker in maart van dit jaar werden veel sieraden gestolen. Onderzoek wees naar de 24-jarige Alphenaar: een vingerafdruk van hem werd in de woning aangetroffen. Hij moet wat de officier betreft bijna 8000 euro aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Op 1 maart 2012 werd er ingebroken in een woning aan de Mariastraat in Den Haag. De achterdeur was geforceerd en de inbreker had sieraden, een laptop, computer en een iPad meegenomen. Op de achterdeur werd bloed gevonden, dat na onderzoek van de 24-jarige man uit Voorburg bleek te zijn. Hij had hier geen aannemelijke verklaring voor.

De 20-jarige man uit Voorburg wordt in totaal verdacht van drie woninginbraken en één bedrijfsinbraak. Tegen hem heeft de officier 15 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De 23-jarige Voorburger wordt in totaal van twee woninginbraken verdacht en van heling. Voor hem heeft de officier een strafeis neergelegd van 5 maanden celstraf.

De 24-jarige man uit Alphen wordt van vier woninginbraken verdacht en van heling. Tegen hem heeft de officier 18 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Tegen de 24-jarige Voorburger die van één woninginbraak wordt verdacht, heeft de officier een straf geëist gelijk aan het voorarrest van de man: 127 dagen gevangenisstraf.

Ernst van de feiten
De officier van justitie wees er tijdens de zitting op dat woninginbraken het gevoel van veiligheid enorm aantasten. Het is geen uitzondering dat slachtoffers van een woninginbraak kampen met slaapproblemen, zich totaal niet meer veilig voelen in hun eigen woning en zich soms gedwongen voelen om te verhuizen.

De officier rekent het deze verdachten aan dat zij alleen oog hadden voor hun eigen financiële gewin en geen rekening hielden met de gevolgen van hun daden voor de slachtoffers. Alle mannen zijn al vaker in aanraking geweest met justitie.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant