'Geen grondopbrengstenprobleem'

Actueel 37 keer gelezen

VOORBURG - Er is in de media aandacht voor gemeenten die veel geld verliezen door grondaankopen die minder opbrengen dan oorspronkelijk was berekend. Voor Leidschendam-Voorburg is dat echter niet aan de orde. Leidschendam-Voorburg heeft weinig grond in eigendom ("grondposities") ten opzichte van andere gemeenten, die hierdoor fors moeten aframen.Dit meldt de gemeente vandaag in een persbericht.

De grondopbrengsten zijn overal gedaald, dus ook in Leidschendam-Voorburg. Dit is merkbaar in de grondexploitaties in projecten die al lang geleden zijn gestart. Vanaf het begin van 2009 zijn grondexploitaties daarop ook bijgesteld, bijvoorbeeld door de fasering van grondverkoop op te rekken en opbrengstverwachtingen naar beneden bij te stellen.

In het pakket van bezuinigingsmaatregelen dat de raad in de Voorjaarsnota 2011 heeft vastgesteld is al rekening gehouden met dalende grondopbrengsten. Leidschendam-Voorburg monitort haar financiële situatie even regelmatig als zorgvuldig, en hieruit komt steeds naar voren dat de gemeente haar financiën goed op orde heeft.

Vanuit die monitoring-gedachte heeft Leidschendam-Voorburg, in navolging van de grote steden, een financiële stresstest laten uitvoeren. Die test heeft andermaal uitgewezen dat Leidschendam-Voorburg bestand is tegen specifieke financiële "schokken" als stijging van rente, inflatie, werkloosheid, verdere economische krimp, extra bezuinigingen vanuit het Rijk. Al deze zaken maken Leidschendam-Voorburg tot een aantrekkelijke groene woonstad, die financieel gezond is. Deze financiële gezondheid is inmiddels ook meermalen bevestigd door de financiële toezichthouder, de provincie Zuid-Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant