GGD wil geld zien van gemeenten

Actueel 117 keer gelezen

REGIO - In 2011 ontstond bij de GGD Zuid-Holland West een tekort van 2,7 miljoen euro. De GGD was daardoor genoodzaakt tot stevige maatregelen. Het bestuur voerde diverse bezuinigingsmaatregelen door. De komende tijd wordt door het bestuur naar passende oplossingen voor boventallig personeel in de bedrijfsvoering en ICT gezocht. De wettelijke basisdienstverlening vanuit de GGD Zuid-Holland West blijft gewaarborgd.

Dit meldt de GGD in een persbericht.

Voor de zomer ondernamen bestuur en directie al diverse acties. Nog steeds is een vacatu- re- en verplichtingenstop van kracht. Het bestuur onderzocht hoe het tekort heeft kunnen ontstaan. Dat leverde een feitenrelaas op met aanbevelingen. Een analyse volgde naar de structurele oorzaken van grote kostenposten uit 2011. De aangestelde interim directeur kreeg de opdracht een herstelprogramma te maken. Nu levert het bestuur een nieuwe meerjaren begroting voor 2012 en de jaren erna. De Jaarrekening 2011 is inmiddels unaniem door het Algemeen Bestuur van de GGD goedgekeurd.

Bestuursvoorzitter Mariëtte van Leeuwen: “Het feitenrelaas leerde ons, dat de financiële af- spraken uit het verleden voor meerdere interpretaties vatbaar waren. Dat trekken we vanaf nu, voor de jaren 2012 en verder, met deze meerjarenbegroting recht. Ook moeten we het tekort van 2011 dit jaar dekken. We kunnen dan verder werken aan de van rijkswege verplichte overgang naar een regionale GGD Haaglanden.“

Tekort 2011, verwachte tekorten 2012 en 2013

Het verdiepend onderzoek laat zien, dat het tekort in 2011 ontstond door een teveel aan overhead bij de GGD en door een te groot opgetuigde ICT-organisatie. De stichting Jeugdgezondheidszorg heeft in 2011, ten opzichte van eerdere besluiten, een extra subsidie gekregen van anderhalf miljoen euro. Voor 2012 en 2013 worden exploitatietekorten voorzien. De inhuur van derden blijft noodzakelijk gezien de overgang van medewerkers naar de GGD Haaglanden. Ook moet de overmaatse ICT-organisatie worden afgebouwd naar normale omvang.

Bijdrage gemeenten nodig
In gemeenschappelijke regelingen dragen de deelnemende gemeenten eventuele extra kos-ten en of tekorten. Om het negatieve eigen vermogen op peil te brengen en als dekking van de tekorten in 2012 en 2013, heeft de GGD een extra bijdrage nodig van in totaal 3,435 miljoen euro van de deelnemende gemeenten. Daarnaast wordt nog een bijdrage verwacht bij de jaarrekening 2012 voor het treffen van een voorziening voor toekomstige risico’s. De GGD heeft de gemeenten daarover inmiddels geïnformeerd.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant