OM eist 10 jaar tegen verdachte van drie overvallen

Actueel 141 keer gelezen

REGIO - De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 10 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats. De man wordt verdacht van drie overvallen op juweliers. De overvallen vonden plaats in januari, februari en mei 2011 op juweliers aan de Gouverneurlaan en Wagenstraat in Den Haag en de Herenstraat in Rijswijk. Ook wordt de man verdacht van een poging wederrechtelijke vrijheidsberoving van twee verpleegkundigen. Als het aan het OM ligt moet de verdachte ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Bijeenkomst juweliers

Deze eis sprak de officier uit ten overstaan van enkele juweliers en ondernemers die in het publiek zaten. Voorafgaand aan de zitting had het Openbaar Ministerie Den Haag namelijk een bijeenkomst voor juweliers en ondernemers uit Den Haag en Rijswijk georganiseerd. Om te laten zien wat het OM doet in de opsporing en vervolging van verdachten van overvallen werden aanwezigen geïnformeerd. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van Politie Haaglanden (van het speciale overvallenteam) en de Gemeente Den Haag aanwezig om nadere informatie te geven.

Ernst van de feiten

De officier van justitie was van mening dat een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats is voor deze verdachte. Het gaat om vier ernstige strafbare feiten. De verdachte lijkt op geen enkel moment te hebben nagedacht over de zeer verstrekkende gevolgen die deze feiten hebben voor slachtoffers en hun omgeving.

De verdachte ging veelal op dezelfde manier te werk. Nadat hij enkele dagen ervoor ook al langs is geweest bij de juweliers komt hij bij ze terug. De verdachte heeft wapens getoond, slachtoffers vastgebonden, een panty over het hoofd getrokken en met het wapen op het hoofd geslagen. Daarna zijn ze beroofd van de goederen. De slachtoffers ondervinden er nog steeds de gevolgen van. Na zijn aanhouding heeft de verdachte geen verantwoording afgelegd en heeft hij ook niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dit betekent dat het niet mogelijk is om inzicht te krijgen in hoe de samenleving beschermd moet worden tegen deze verdachte en zijn daden, aldus de officier van justitie.

Camerabeelden en een oplettende getuige

Hoe belangrijk het hebben van camerabeelden is, bleek uit de zaak die vandaag op zitting stond.

Mede dankzij de camerabeelden van de juweliers, die ook op zitting werden getoond, werd het voor politie en OM duidelijk dat het bij de overvallen waarschijnlijk om dezelfde dader ging. Zo had de dader een waggelend loopje en sprak hij met dezelfde handgebaren. Het tonen van enkele beelden bij Opsporing Verzocht leverde al snel meer informatie op.

Ook een oplettende burger heeft bijgedragen aan het bewijs tegen de verdachte die vandaag op zitting stond. Na de derde overval wordt de politie aangesproken door een man die aan het werk was in de Wagenstraat. Hij had die ochtend twee mannen zien zitten op een terras in de Wagenstraat. Hij vond dat wat vreemd, aangezien dat terras nog dicht was. Hij heeft een foto gemaakt van deze mannen en die aan de politie overhandigd. Ook wees hij de politie op een koffiebekertje waar één van de mannen uit dronk op dat terras. Dit materiaal werd onmiddellijk veiliggesteld. Dit DNA bleek overeen te komen met het DNA van de verdachte.

Aanhouding van de verdachte

Het onderzoek naar de drie overvallen leidde al snel naar deze verdachte. Maar aangezien hij zonder vaste woon- en verblijfplaats was kon hij niet worden aangehouden. Toen is een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd. In november 2011 kon hij worden aangehouden op een vliegveld in Brussel waar hij landde na een vlucht uit Marokko.

Overvallenaanpak

De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie Haaglanden werken sinds het voorjaar van 2010 nauw samen in de aanpak van overvallen. Het OM heeft een speciale overvallenofficier aangewezen die leiding geeft aan het overvallenteam (Twisterteam) van politie Haaglanden. Daarnaast heeft het OM per 1 december 2010 de landelijke strafeisen verhoogd.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant