Desmond Tutu maakte ook graag gebruik van de open auto van communicatieadviseur Patrick de Leede
Desmond Tutu maakte ook graag gebruik van de open auto van communicatieadviseur Patrick de Leede

Leidschendammer op stap met Desmond Tutu

Actueel 180 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Patrick de Leede (48) had met zijn communicatieadviesbureau Catch of the Day de afgelopen week wel een heel bijzonder opdrachtgever: niemand minder dan Nobelprijswinaar Desmond Tutu, aartsbisschop-emeritus van Kaapstad.

Tutu bezocht Nederland van 18 tot en met 25 september. Doel was aandacht vragen voor MKI (Medical Knowledge Institute), waarvan Tutu beschermheer is. MKI geeft voorlichting in Zuid-Afrikaanse townships over hygiëne en andere gezondheidgerelateerde zaken. De mediabelangstelling was enorm en het was aan Catch of the Day en een collegabureau uit Haarlem om deze in goede banen te leiden.

Talloze interviewverzoeken, waaronder van Pauw en Witteman en diverse andere TV- en radioprogramma’s, moesten helaas worden afgewezen. Tutu koos ervoor aan te schuiven bij Twan Huys (College Tour). Ook een persconferentie bleef overeind. Tutu bezocht achtereenvolgens Deventer, Enschede, Groningen, Culemborg en Den Haag.

In Deventer legde hij bloemen bij het standbeeld van Albert Schweitzer. In Groningen kreeg hij een eredoctoraat en in Enschede was hij te gast bij FC Twente, waar hij aan de spelers werd voorgesteld en een dansje maakte op het veld. In Den Haag onthulde hij het standbeeld van Nelson Mandela. Blijft de vraag hoe je als klein bureau aan zo’n opdrachtgever komt. Catch-directeur Patrick de Leede: “Via één van mijn opdrachtgevers ken ik prof. dr Harold Robles, oprichter van MKI. Hij bleek al jaren met Desmond Tutu bevriend te zijn. Het is hem gelukt Tutu te overreden nog één maal naar Nederland te komen om aandacht te vragen voor zijn goede doelen.”

“MKI vroeg mij samen met een Haarlems bureau, Intervolvement, de mediazaken van Tutu te behartigen. Aangezien hij wat grieperig uit het vliegtuig kwam, hebben we razendsnel een aantal zaken moeten aanpassen. Door snel te schakelen konden we de meeste journalisten toch goed van dienst zijn.” “Op zaterdag moet Tutu overigens van de Brink in Deventer naar de Bergkerk worden gereden. Een kleine afstand, maar wel bergop. Daarom hebben we Tutu voorgesteld hem per open auto te vervoeren. Ik heb een vijf jaar oude Volvo cabrio en Tutu reageerde heel enthousiast: Great, I can see God from the car!” “

Heel bijzonder ook was de eucharistieviering die Tutu iedere morgen in de serre van zijn hotel organiseerde. Niet iedereen kan zeggen dat hij een hostie van Desmond Tutu heeft ontvangen! Al was het dan eigenlijk een kaiserbroodje dat op zijn verzoek snel door de keuken van het Ijssel Hotel werd geregeld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant