College zet in op De Tobbe en Camuz

Actueel 109 keer gelezen

VOORBURG - Het college heeft veel waardering voor de inzet van de theaterbesturen van De Tobbe en Camuz en gaat graag akkoord met hun voorstel om één bestuur te formeren. Dat nieuwe bestuur gaat zowel theater De Tobbe in Voorburg als theater Camuz in Leidschendam exploiteren.

Dit scenario werd eind augustus per brief bij het college neergelegd. In een eerdere fase hadden de besturen al een plan ingediend voor een bestuurlijke fusie, waarbij alleen De Tobbe open zou blijven. Hiervoor was echter onvoldoende draagvlak bij de inwoners en ondernemers van het Damcentrum. De theaterbesturen zijn inmiddels op de hoogte.

Ook zijn zij uitgenodigd om in oktober met het college verder te praten, eventueel in combinatie met initiatieven van de lokale ondernemers. Voorgeschiedenis In juni 2011 heeft de raad de Voorjaarsnota vastgesteld. Hierin stond onder meer dat de subsidie voor de twee theaters de komende jaren met 170.000 euro moet worden afgebouwd.

In december 2011 hebben de twee theaters aan het college laten weten dat een bestuurlijke fusie met behoud van twee theaters financieel onhaalbaar is. In een overleg heeft het college vervolgens de theaterbesturen verzocht om er binnen de financiële kaders samen uit te komen. Als gevolg hiervan hebben de theaterbesturen in juni hun toekomstplan aan het college aangeboden. In dit plan stelden de theaterbesturen voor te fuseren en alleen theater de Tobbe open te houden.

Het college heeft geconstateerd dat er voor het toekomstplan van de theaters en met name de hieruit voortvloeiende mogelijke sluiting van Camuz onvoldoende draagvlak was. Zo boden inwoners een petitie aan en lieten de ondernemers uit het Damcentrum weten veel belang te hechten aan het behoud van theater Camuz. Het college heeft vervolgens kritisch gekeken naar de gevolgen van het toekomstplan en vindt ook dat leegstand van Camuz de gemeente niet dient.

In een nieuw overleg medio augustus heeft het college de theaterbesturen verzocht om nogmaals te onderzoeken of beide theaters open kunnen blijven. Als reactie hierop ontving het college op 22 augustus een brief van de besturen met een alternatief scenario waarin de besturen fuseren en beide theaters open blijven.

Het zwaartepunt van de theateractiviteiten ligt hierin bij De Tobbe. In Camuz zullen dan vooral films worden vertoond en de jeugdvoorstellingen en de voorstellingen van De Gezellen vinden daar plaats. Daarnaast zal het pand intensief commercieel verhuurd moeten worden om het financiële plaatje rond te krijgen. Vertrouwen Het college heeft er vertrouwen in de openstaande financiële en praktische uitdagingen te kunnen overbruggen met behulp van initiatieven vanuit de ondernemers, creatief zoeken naar mogelijkheden binnen de gefuseerde theaterorganisatie en een oplossing in de vastgoedexploitatie van Camuz. De betrokken besturen zijn uitgenodigd om in oktober verder te praten over de nadere invulling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant