Leidschendamse voetbaltweeling in Champions League

Actueel 205 keer gelezen

DEN HAAG - De start van het vrouwenteam van ADO Den Haag in de Champions League is niet bepaald een succes geworden. In de eerste ontmoeting met de Russische kampioen FC Rossiyanka kreeg ADO voldoende kansen, maar het vizier stond niet op scherp: 1-4. De Leidschendamse voetbaltweeling Poala en Yvette van der Veen debuteerde in de Champions League.

Door  Ton Beije

Wie alleen de uitslag bekijkt zou geneigd zijn te zeggen, dat de Haagse vrouwen van de mat gespeeld zijn, Het tegendeel is waar. Er was eigenlijk, zeker in de aanvangsfase te veel ontzag voor de Russische opponent. FC Rossiyanka was zeer effectief (oa. via twee strafschoppen) en die scherpte ontbrak bij ADO Den Haag. Om de eerste ronde te overleven, zal volgende week in Rusland een enorme klus worden. Een haast onmogelijke opgave, terwijl het zoveel anders had kunnen zijn.

De wedstrijd was nog geen minuut oud, of de bal lag al op de stip bij ADO Den Haag. Het was een gemakkelijk gegeven strafschop door scheidsrechter Esther Azzopardi Farrugia uit Malta. Natalia Shlyapina maakte geen fout vanaf de stip en passeerde Barbara Lorsheijd. Bijna was het 0-2 toen Yvette van der Veen te zacht terugspeelde op Lorsheijd, maar de Haagse doelvrouwe was tijdig uit haar doel gekomen en Van der Veen herstelde verder haar eigen fout.

De Haagse ploeg herstelde zich en kreeg ook kansen. Een schot van Renate Jansen vloog via een Russisch been over het doel en even later liet zij de bal iets te ver wegspringen om nog gevaarlijk te kunnen worden. Ook de Amerikaanse Libby Guess was nog dichtbij een treffer, maar vond keepster Elvira ToduaTodua op haar weg. Ook de ijverige Teresa Noyola probeerde het nog met een schot op de Russische vesting.

In plaats van voor rust op een terecht gelijkspel te komen, sloeg FC Rossiyanka een minuut voor rust weer toe. Ook nu in het zadel geholpen door de Haagse defensie. Eva Sofia Jakobsson kwam goed door over links. Haar inzet werd nog gekeerd door Barbara Lorsheijd, maar zij liet de bal los en Tatiana Skotnikova reageerde alert in de rebound: 0-2.

Geluk

De Russische vrouwen konden met die geflatteerde 0-2 gaan rusten. Vlak na de thee was het al snel bijna 0-3, maar het geluk zat ADO Den Haag nu even mee, want de inzet van Natalia Shlyapina belandde tegen de lat. Vlak daarna kreeg ADO Den Haag twee uitstekende mogelijkheden. Renate Jansen vond bij de eerste paal Lineth Beerensteyn, maar de bal werd nog voor de lijn weggehaald. In dezelfde minuut kwam Renate Jansen oog-in-oog te staan met keepster Elvira Todua, die wederom als winnaar uit het duel kwam. In die fase had de ploeg van coach Sarina Wiegman zeker de aansluitingstreffer verdiend. Tien minuten later dook Jansen weer goed op bij de eerste paal na een voorzet vanaf de linkerflank, maar weer stond de Russische keepster Haags succes in de weg.

Na een kwartier werd Renate Jansen diep gestuurd, zij ging op inzet – buiten het strafschopgebied – de confrontatie aan met de uitgekomen keepster, waarna Lineth Beerensteyn geen kans zag de doorstuitende bal in het doel te koppen. En dan treden de bekende voetbalwetten weer in werking. Scoor jezelf niet, dan doet de tegenstander het wel. En FC Rossiyanka was zeer effectief. Yvette van der Veen kwam op links te kort, Tatiana Skotnikova legde vanaf de achterlijn terug op de voor Tatiana Sheikina ingevallen Nompumelelu Nyandeni, die recht voor het doel hard uithaalde: 0-3.

Tegenvaller

Een enorme tegenvaller voor het team van Sarina Wiegman, dat – na eerst nog een knappe redding van Lorsheijd op een schot van Olga Petrova – toch een kwartier voor tijd tot scoren kwam. Renate Jansen ging goed door, werd aangetikt, maar stond snel op en kon de bal vervolgens in het lege doel schuiven. ADO Den Haag rook dat er wellicht meer in zat. Het tegendeel was waar, want drie minuten na de tegentreffer lag de bal weer op de stip in het Haagse zestienmetergebied. Sylvia Nooy beging een overtreding op Tatiana Skotnikova. Natalia Shlyapina schoot de bal fraai hoog in het doel, onhoudbaar voor Barbara Lorsheijd: 1-4. Daarna werd er nog veel gewisseld van beide kanten, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Dik verlies voor ADO Den Haag, maar dat had absoluut niet nodig geweest. Een goed uitgangspunt voor de return – volgende week donderdag in Moskou – had zonder meer mogelijk geweest. Zondag wacht eerste in het Kyocera Stadion het competitieduel tegen Ajax, waarna dinsdag de reis naar Moskou begint.

ADO Den Haag - FC Rossiyanka 1-4 (0-2) (Champions League vrouwen)

1e minuut 0-1 Natalia Shlyapina (strafschop)
44e minuut 0-2 Tatiana Skotnikova
64e minuut 0-3 Tatiana Skotnikova
74e minuut 1-3 Renate Jansen
77e minuut 1-4 Natalia Shlyapina (strafschop)

scheidsrechter: Esther Azzopardi Farrugia (Malta)

toeschouwers: 1100

gele kaart:
FC Rossiyanka: Tatiana Skotnikova (wegtrappen bal na fluitsignaal in de laatste minuut)

Opstellingen:

ADO Den Haag:
Barbara Lorsheijd, Sylvia Nooij, Paola van der Veen, Lucienne Reichardt (88. Brittany Persaud), Sheila van den Bulk, Renate Jansen, Teresa Noyola, Yvette van der Veen (80. Marissa Compier), Lineth Beerensteyn (73. Bouchra Moudou), Kitty Susan, Libby Guess

FC Rossiyanka:
Elvira Todua, Anna Kozhnikova, Olga Petrova, Tatiana Sheikina (46. Nompumelelu Nyandeni), Natalia Shlyapina (79. Marina Kiskonen), Anastasia Akimova, Nadezhda Koltakova, Tatiana Skotnikova, Olesya Mashina (81. Tetyana Chorna), Eva Sofia Jakobsson, Fabiana Da Silva Simoes

Bron: Haaglandenvoetbal.nl

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant