Woninginbreker aangehouden

Actueel 36 keer gelezen

VOORBURG - De politie heeft op zaterdag 1 september omstreeks 19.30 uur een 34-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Diverse omwonenden van de Frans Mortelmansstraat zagen dat de Hagenaar een woninginbraak pleegde en er vandoor ging.

Zij verstrekten agenten een heel compleet signalement van de inbreker. ’s Avonds omstreeks 19.30 uur werd een man op het Burgemeester Feithplein aangetroffen, die volledig aan het opgegeven signalement voldeed. De man verstrekte valse identitewitsgegevens. De hagenaar werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. Het inbrakenteam van de politie Leidschendam-Voorburg stelt het onderzoek naar de betrokkenheid van de verdachte bij de woninginbraak in.

Bel altijd als u iets verdachts ziet
U kunt helpen het aantal woninginbraken in de wijk terug te dringen. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in uw buurt thuishoren en opvallen door meer dan normale aandacht voor de huizen en/of de omgeving.

De meest voorkomende methoden die het afgelopen weekend door inbrekers zijn gebruikt, zijn het openbreken van deuren, flipperen en het afbreken van de cilinder.

Openbreken deuren
Veruit de meeste inbraken worden gepleegd door het openbreken van een (voor)deur met een kleine koevoet of schroevendraaier. Met inbraakwerend hang- en sluitwerk volgens de norm van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt het de inbreker een stuk moeilijker gemaakt en heeft hij langer werk om binnen te komen.
Als extra maatregel (bovenop het genoemde hang- en sluitwerk) kunt u een anti-inbraakstrip overwegen. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot en plaatst u een
strip dan is het raadzaam een extra slot op kniehoogte bij te plaatsen.

Flipperen
Voordeuren die alleen zijn dichtgetrokken bij het verlaten van de woning kunnen eenvoudig worden geopend als er wat ruimte is tussen de deur en het kozijn. Een inbreker kan dan met een pasje of een stuk plastic tussen de deur en het kozijn ‘flipperen’ waardoor de dagschoot kan worden ontsloten. Dit voorkomt u door de deur op het nachtslot te draaien. U kunt als extra beveiliging ook een anti-inbraakstrip overwegen. Mocht iemand onverhoopt vergeten de deur op slot te draaien, dan voorkomt deze strip dat er kan worden geflipperd. Een slot dat niet op slot wordt gedraaid heeft geen inbraakwerende functie.

Afbreken cilinder
Het afbreken van de cilinder met een tang gebeurt ook veel.
Bij sommige sloten steekt de cilinder van het slot uit of ontbreekt veiligheidsbeslag.
Een inbreker kan dan gemakkelijk bij de cilinder en deze met een tang afbreken, waardoor hij de deur kan openen. Met veiligheidsbeslag wordt dit onmogelijk gemaakt. Absolute voorwaarde is wel dat de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant