Maurice Steijn: 'Gehaalde spelers kunnen niveau niet aan'

Actueel 55 keer gelezen

Regio - ADO Den Haag speelt zondag haar laatste wedstrijd van dit seizoen. De Graafschap komt op bezoek en de ploeg uit Doetinchem is nog niet veilig, met twee punten voorsprong op Excelsior. ADO Den Haag moet niet alleen haar sportieve plicht doen, maar heeft voor haar eigen aanhang ook nog iets goed te maken. Een vooruitblik met trainer Maurice Steijn.

Tekst: Rob Blankenstein

Komende zondag de laatste wedstrijd, blij dat het seizoen erop zit?

,,Ja, wel na zo’n heel hectisch, bewogen en zwaar seizoen snakken we eigenlijk allemaal naar het einde. Het is een lang seizoen geweest, teleurstellend in de klassering, maar uiteindelijk wel blij dat we in ieder geval de nacompetitie ontlopen hebben. We hadden niet verwacht dat we daar toch nog serieus rekening mee moesten gaan houden, maar het is nu eenmaal zo gelopen, dus ik ben uiteindelijk wel blij dat het gelukt is.”

Als je dit seizoen de revue laat passeren, waar is het dan misgegaan in jouw optiek?

,,De grootste afweging voor mij is, dat het misgegaan is bij het begin van het seizoen toen heel bepalende spelers weggegaan zijn. De jongens die daar voor teruggekomen zijn, blijken achteraf niet het niveau te hebben, zoals Höcher, Vogel en Mulders, dus daar moeten we reëel in zijn. Dus duidelijk niet van het niveau van Bulykin, Dereijck en Kubik en ook de ervaring op de bank met een Buys, Bosschaart, Rankovic en Mitchel Piqué mis je. En dan praat je over honderden wedstrijden qua ervaring op Eredivisie niveau en daar is het denk ik misgegaan. We hebben een goede fase gehad voor de winterstop en daarna heel veel vertrouwen opgedaan tijdens het trainingskamp in Spanje. Daarna ging het eigenlijk mis in de blessures en schorsingen en dan denk ik met name aan een Ammi en een Leeuwin en nu weer met Kum. En je bent natuurlijk Wesley Verhoek ook nog eens kwijtgeraakt, dus ja het is allemaal wel verklaarbaar, maar het blijft al met al bijzonder teleurstellend.”

Je liet net een paar namen vallen zoals die van een Höcher, Vogel en Mulders, die toch hebben teleurgesteld en het niveau niet hebben gehaald. Die zijn binnengekomen onder de verantwoordelijkheid van John van den Brom, maar ik mag toch aannemen dat – hoewel hij de eindverantwoordelijke was - dit in goed overleg met onder meer de overige leden van de technische staf is gegaan, waaronder jij zelf. Reken jij je dit dan ook aan?

,,Nee, dat reken ik mijzelf niet aan.”

Waarom niet?

,,Daarom niet. Omdat dat niet mijn verantwoording was destijds, dus dat is heel simpel.”

Dus is er destijds onder John van den Brom niet over deze spelers in breder verband binnen de technische staf overlegd?

,,Over die spelers is er destijds niet zo heel veel overlegd en niet zo zeer met mij, maar dat maakt ook niet uit, want uiteindelijk is bijvoorbeeld een Leeuwin ook op voorspraak van John binnengekomen en die heeft het wel uitstekend gedaan. Maar ik denk dat de andere spelers het een stuk moeilijker hebben gehad.”

Richting het komende seizoen worden er weer diverse spelers gescout, er wordt over gesproken en al dan niet binnengehaald. Dan mag ik toch aannemen dat jij als huidig eindverantwoordelijke wel met je staf overleg pleegt!

,,Dat doen we heel breed en neem bijvoorbeeld het binnenhalen van Wormgoor en Meijers, die zijn eerst uitgebreid gescout en door heel de staf bekeken en door iedereen goed bevonden. Daarna hebben die spelers een gesprek gehad met Henk (Fräser - red.) en mij en dat soort gesprekken voeren wij altijd met z’n tweeën, dus wat dat betreft wordt dat veel breder gedragen. Dus mocht er onverhoopt een andere hoofdtrainer komen, dan zijn deze spelers breed gedragen door de gehele technische staf.”

Dion Malone van Almere City FC is inmiddels ook vastgelegd. Voor de meeste ADO-volgers een wat onbekende jongen.

,,Niet binnen de scouting in voetballand, want er waren meer clubs die hem wilden hebben. Het is een talentvolle rechtervleugelverdediger, die ook centraal kan spelen en die ook nog op het middenveld uit de voeten kan. Daarnaast is het een jonge jongen en ik vind het een uitstekende aanwinst.”

Zoals bekend hebben jullie ook interesse en al gesprekken gevoerd met een Danny Holla en Ruud Boymans. Wat is daar op dit moment de status van?

,,Die interesse in deze twee, dat is duidelijk en die wil ik er ook heel graag bij hebben, omdat ik ook denk, dat dat type voetballers zijn, die het niveau van ADO omhoog kunnen halen. Maar ook qua karakter zijn het spelers, die voor ons een duidelijke meerwaarde kunnen hebben. Je hebt dit seizoen kunnen zien, dat we in een paar wedstrijden zoals bijvoorbeeld tegen VVV, NAC en NEC uit – waarin we gewoon moesten winnen - binnen drie, vier minuten op achterstand kwamen en ik hoop, dat dat met dat soort spelers niet meer zo snel zal gaan gebeuren.”

Stel dat het lukt met Holla en Boymans, dan heb je al vijf versterkingen binnen. Hoeveel staan er daarnaast nog op het verlanglijstje?

,,De prioriteit voor mij is sowieso een middenvelder (Holla) en een spits (Boymans) en nog iemand voor aan de buitenkant, dus in principe zoeken we nog drie versterkingen.”

Komende zondag wordt er ook afscheid genomen van een aantal spelers waaronder Ali Boussaboun. Krijgen die nog speelminuten?

,,Als de wedstrijd dat toelaat ga ik dat zeker doen, want dit zijn mannen die ook in het verleden veel voor de club betekend hebben, maar ook gewoon nu hun stinkende best doen op de training en in de wedstrijden. Dus zodra er ruimte is om ze een mooi afscheid te geven, zal ik dat niet nalaten, maar de wedstrijd is wel leidend.”

De tegenstander van zondag, De Graafschap, heeft nog alle belang. Hoe sta jij en je ploeg er zelf in in zo’n wedstrijd, want dat soort wedstrijden blijkt iedere keer weer uit te lopen op een fiasco!

,,Dat hoop ik uiteraard niet. De Graafschap zal zich redelijk in gaan graven verwacht ik, want dat heeft aan een punt genoeg en wij willen de laatste wedstrijd van het seizoen goed afsluiten. Ik vind ook, dat we dat aan onze supporters verplicht zijn. Laten we er in ieder geval een mooie wedstrijd van maken met aanvallend en agressief voetbal van onze kant. Dan moeten we uiteindelijk kijken wat de uitslag wordt, maar laten we in ieder geval proberen het publiek te vermaken.”

Er stond een artikeltje van Jan Paul Seijs op internet, waarin hij aangaf, dat hij niet al te fit meer is, maar wellicht nog hoopt op een afsluiting van z’n carrière bij ADO Den Haag. Dat lijkt mij niet echt reëel!

,,Klopt, ik had het al een beetje via via meegekregen en het is ook niet onze prioriteit voor wat we zoeken, dus dat is inderdaad geen optie.”

Bulykin krijgt geen contract meer aangeboden in Amsterdam, is dat nog een optie?

,,Nee, dat lijkt mij duidelijk. Hij heeft natuurlijk ook een 'NON EU salaris', dus dat is ook ruim 550.000 euro en dat zijn salarissen die wij niet betalen. Zo simpel is het ook, maar wellicht dat er extern nog iets kan gebeuren en dat is natuurlijk altijd een optie, maar ik denk niet, dat wij in staat zijn om dit soort salarissen te betalen.”

Stel dat je extern financiers kunt vinden, wordt er dan toch nog een poging gewaagd om Bulykin terug te halen?

,,Dat weet ik niet, maar dat zou altijd kunnen. Ik sluit helemaal niks uit en in het voetbal kun je dat helemaal nooit uitsluiten.”

Tot slot, wat overheerst nu na zo’n seizoen?

,,Aan de ene kant de opluchting en aan de andere kant de teleurstelling, omdat je je doelstelling die je van te voren had neergelegd – en dat was rond de tiende plaats eindigen – niet hebt gehaald. Ik vind dat wij niet onderdoen voor ploegen als NEC, NAC en Utrecht wellicht. Maar de omstandigheden – die zijn allemaal verklaarbaar - zoals bijvoorbeeld afgelopen woensdag bij PSV. Daar stond nog maar één veldspeler in het team – Jens Toornstra – die er vorig seizoen ook in stond, buiten doelman Coutinho. Dus met andere woorden, je hebt negen nieuwe spelers in vergelijking met vorig seizoen en dan is het denk ik heel logisch, dat je staat waar je nu staat.”

Bron: Haaglandenvoetbal.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant