Groot feest bij de ADO vrouwen. (foto Angelo Blankespoor)
Groot feest bij de ADO vrouwen. (foto Angelo Blankespoor)

ADO vrouwen halen landstitel binnen

Actueel 94 keer gelezen

Den Haag - Onder toeziend oog van zo'n kleine 6000 toeschouwers legden de vrouwen van ADO Den Haag in een voor hen prachtig voetbaljaar beslag op de landstitel in de Eredivisie voor vrouwen. In het Kyocera Stadion deed het team van trainer Sarina Wiegman wat het moest doen, namelijk winnen van Telstar. FC Utrecht deed de rest voor ADO Den Haag door nummer twee op de ranglijst FC Twente met 0–3 in eigen huis klop te geven, waardoor de Residentie vrouwen niet meer te achterhalen zijn.

Ook het bereiken van de bekerfinale, waarin de ploeg op zaterdag 26 mei a.s. in Stadion De Vliert in Den Bosch moet aantreden tegen VVV Venlo, maakt het jaar voor de ploeg zo bijzonder. En winst in die finale zou na dit eerste landskampioenschap sedert de vrouwencompetitie vijf jaar geleden werd ingevoerd meteen de dubbel betekenen. De laatste seizoenen eindigde ADO Den Haag steeds op de tweede plaats in de competitie.

SC Telstar, de nummer drie op de ranglijst, kwam niet op kousenvoeten naar de Residentie en was niet van plan de wedstrijd en het eventueel daarbij bijbehorend kampioenschap – bij mogelijk verlies van FC Twente – cadeau te geven. Gezien het spelbeeld, steeds weer na een ADO Den Haag doelpunt terugkomen in de eerste helft, was Telstar van plan de Haagse verrijzenis een halt toe te roepen. De geel/groenen lieten het echter niet zo ver komen.

Meteen na aanvang van de goed leidende scheidsrechter Bart van Helder uit Ter Aar toonde de équipe van trainer Sarina Wiegman, dat het de ploeg er alles aan gelegen was de wedstrijd winnend af te sluiten, ongeacht wat er in het oosten des land bij TC Twente – FC Utrecht zou gebeuren. Voormalig Ter Leede en RCL speelster Priscilla de Vos kreeg voor de gasten de eerste mogelijkheid. Haar poging werd echter verijdeld door ADO goalie Barbara Lorsheijd. Jill Wilmot had daarna aan de overkant iets teveel tijd nodig op een prima voorzet van Lisanne Grimberg vanaf de rechterkant op de juiste waarde te schatten en weg was de kans.

Raak

Kort hierna sorteerde een lange diagonale bal van Leonne Stentler over de verdediging van Telstar heen niet in het gewenste effect, omdat Lisanne Grimberg naast schoot. Na tien minuten was het wel raak voor de thuisclub. Een perfect genomen indraaiende hoekschop van Renate Jansen vanaf de linkerkant belandde rechtstreeks onder de lat bij de tweede paal in het doel: 1-0. Op slag van het eerste kwart werd het huzarenstukje van Jansen bijna weer herhaald. Nu kon de van geboorte Haagse Chavelli Stolk – ex-Quick Steps, Ter Leede, RVVH, RCL en ADO Den Haag – koppend op de doellijn redding brengen. Een schot van Oranje international Mandy van den Berg belandde halverwege de eerste helft nog naast het Telstar-doel.

De ploeg van trainer Toon Beijer deelde in deze fase van de strijd enkele plaagstootjes uit, maar het laatste zetje ontbrak steeds. Op slag van het eerste half uur lukte het SC Telstar wel de score in evenwicht te brengen. Na een hoge bal van Telstar centrummiddenvelder Chevelli Stolk naar de linkerkant over het hoofd van verdediger Leonne Stentler heen, wist Amber van der Heijde het leder vanaf strafschophoek prachtig over goalie Barbara Lorsheijd in de verre bovenhoek te krullen: 1-1.

Pardoes

Kort na de gelijkmaker werd een vrije trap van Lisanne Grimberg door Priscilla de Vos (oud-speeletsr van sc Noordzee) pardoes verdedigd voor de voeten van Tessel Middag, die dank je wel zei en de bal in het doel deponeerde: 2–1. De Haagse dames bleven doordrukken. Twee schoten kort achter elkaar van Renate Jansen hadden niet het gewenste resultaat.

In de 35e minuut werd een terugspeelbal van Mandy van den Berg door ADO sluitpost Barbara Lorsheijd met haar handen opgepakt. Vrije trap oordeelde de leidsman uit Ter Aar. Desiree van Lunteren schoot de toegekende indirecte vrije trap via de muur achter Barbara Lorsheijd: 2–2.

Weer konden de “Witte Leeuwinnen” – deze wedstrijd in zwart tenue gestoken – niet lang genieten. Lisanne Grimberg bereikte aan de rechterkant Jill Wilmot, die het overzicht behield en de aanstormende Tessel Middag op maat bediende. Middag verzilverde de fraaie inleiding van Wilmot door met een bekeken schot vanaf randje strafschopgebied Telstar goalie Saskia Brekelmans het nakijken te bezorgen: 3-2. Weer hadden de bezoekers bijna de gelijkmaker in kunnen prikken. Maar Barbara Lorsheijd verkleinde haar doel heel goed, waardoor de inzet van Claudia van den Heiligenberg op slag van het rustsignaal naast het doel zeilde.

Brutaal

De Witte Leeuwinnen openden brutaal in de tweede helft. Een schot van Karin Legemate – ook ex-Ter Leede en ADO Den Haag – werd net onder de lat weggetikt door Lorsheijd. Een inzet van Priscilla de Vos werd op tijd geblokt door Sylvia Nooij. ADO Den Haag liet de teugels wat vieren. Schijnbaar was de ploeg er nu wel van op de hoogte dat FC Twente ruim achter stond en dat het kampioenschap reeds binnen was. De verdediging hield in deze fase van de strijd onder aanvoering van Mandy van den Berg en Jeanine van Dalen echter stand.

Het voor vrouwen begrippen goed opgekomen publiek wilde echter meer doelpunten zien en schreeuwde dat uit. Coach Sarina Wiegman stuurde Kimberley Vermeij en Sheila van den Bulk in het veld in voor de moegestreden Marjolijn van den Bighelaar en Lucienne Reichardt.

Uitgerekend de twee invalsters zorgden bij ADO Den Haag bij het begin van het “Haags Kwartiertje” voor nog wat meer slagroom naast de kers op de taart. Sheila van den Berg lanceerde aan de linkerkant van de as Kimberley Vermeij dia al koppend afrondde: 4-2. Renate Jansen, één van de uitblinksters had nog vergroting van de voorsprong op haar schoenen. Jansen zigzagde in het centrum door de Velsense defensie heen en liet de complete verdediging haar hielen zien. Alleen tegenover SC Telstar goalie Saskia Brekelmans kon deze ternauwernood met een reflex de bal tot corner verwerken.

Fantastisch

ADO Den Haag trainer Sarina Wiegman verklaarde na afloop dat dit kampioenschap fantastisch was voor de ploeg, voor ADO Den Haag en voor de hele stad Den Haag. ,,Op deze manier kampioen worden thuis in het eigen stadion is wel heel speciaal. Wij gaan er nu natuurlijk ook voor om de beker te winnen op 26 mei aanstaande tegen VVV Venlo”, let een breedlachende Wiegman na afloop nog weten.

Tekst: Marlon Kampie
Foto's: Angelo Blankespoor

Bron: Haaglandenvoetbal.nl

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant