Martin van Neck met zijn boek over de Titanic. Foto: Bart Bakker
Martin van Neck met zijn boek over de Titanic. Foto: Bart Bakker

De échte waarheid over de Titanic komt uit Leidschendam….

Actueel 1.543 keer gelezen

Leidschendam - Martin van Neck zat onlangs aan tafel bij het televisieprogramma Pauw & Witteman vanwege zijn boek over het pas geschonken schip de Titanic. De Leidschendammer, columnist bij De Volkskrant en de Vara-gids, is op zoek gegaan naar de waarheid achter de scheepsramp

"De uitzending bij Pauw & Witteman was een fascinerende ervaring”, zegt Martin van Neck. “Ik ben tevreden over het interview. Je merkt wel dat zo’n uitzending een enorme impact heeft. Ik had trouwens een geleend colbertjasje aan, omdat de kleuren van mijn overhemd teveel voor een contrast zorgde”.

Door Bart Bakker

Tijdens de uitzending vertelde de KPN-medewerker (“Het schrijven van boeken is mijn hobby”) over zijn onderzoek. In 2012 is het honderd jaar geleden dat de onzinkbaar geachte Titanic toch zonk. “Er zijn veel onwaarheden over deze ramp geschreven”, zegt hij. “Ik heb alles naast elkaar gezet en belicht wat er wel daadwerkelijk is gebeurd. Via internet ben ik dan ook veel te weten gekomen. Eén detail heb ik niet ‘stuk’ onderzocht. Zo was er een hondje dat de ramp overleefde, maar bij terugkomst in New York door een vrachtwagen zou zijn overreden. Dat vond ik zo opmerkelijk dat ik deze mogelijke mythe in stand heb gelaten”.

Reddingsboot

Zijn boek vertelt niet alleen het verhaal van reddingsboot nummer zes, met aan boord Margaret Brown (‘The unsinkable Molly Brown’) en ‘uitkijk’ Frederic Fleet (‘Iceberg right ahead’). Ook komen talloze andere opmerkelijke, bekende en onbekende, tragische en ontroerende verhalen en levensgeschiedenissen van bemanningsleden en passagiers aan bod. Zoals dat van schrijver William Stead, die jaren eerder de ramp al had voorspeld maar desondanks aan boord stapte. Tevens is het verhaal van verpleegster Violet Jessop, die niet alleen het zinken van de Titanic overleefde maar vier jaar later ook de ondergang van het zusterschip de Britannic. Of neem de drie broers Slade, als stokers aangemonsterd. Vlak voor vertrek gingen ze in een pub nog wat drinken. Ze kwamen te laat terug bij de boot, waar een woeste en tierende officier weigerde om de loopplank weer te laten zakken, waardoor ze noodgedwongen achterbleven op de kade. Hoeveel pech kun je hebben….”

Vierde boek

Het is overigens het vierde boek van de Leidschendammer. Eerder schreef hij een aantal voetbalboeken. Zijn boek over de Titanic is verkrijgbaar bij alle betere boekhandels, te bestellen via de website www.uitgeverijatlas.nl en heeft ISDN-nummer 9789045020020

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant