De tabernakel in de kerk. (foto PR)
De tabernakel in de kerk. (foto PR)

Goudroof uit Haagse kerk

Actueel 42 keer gelezen

DEN HAAG - Uit de rooms-katholieke kerk Our Saviour aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag hebben dieven voor tienduizenden euro's gouden objecten ontvreemd. De roof werd dinsdagavond ontdekt door pastor Sjaak de Boer.

Onder meer gouden kelken, de gouden kroon van het Mariabeeld en de sleutel van het tabernakel zijn verdwenen. De kerk vermoedt dat de dief de buit in een oude waszak heeft meegenomen.. De internationale parochie is aangedaan door de diefstal.

In de Rooms-katholieke Kerk is een tabernakel (ook wel sacramentshuis genoemd) een rijk versierde brandwerende kluis op het hoogaltaar of zijaltaar, soms binnenin bekleed met zijde en van buiten omhangen met gordijnen in liturgische kleur, waarin het Heilig Sacrament (de geconsacreerde hosties) bewaard wordt in een ciborie. Het tabernakel moet binnenin wit zijn. Aan conopeum en godslamp kan men zien dat het tabernakel bewoond is. Het tabernakel is binnen de rooms-katholieke eredienst traditioneel gezien het centrum en neemt in de kerkbouw van de Katholieke Kerk de centrale positie in als de woonplaats van de waarachtig - onder de gedaante van brood - tegenwoordige Jezus Christus. Een torenvormig tabernakel heet ook wel sacramentstoren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tabernakel_(kerk)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant