Van Ostaijen: 'Geen consequenties voor huurders'

Actueel 34 keer gelezen

Voorburg - WoonInvest is gezakt voor een stresstest van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Maar volgens wethouder Peter van Ostaijen heeft dit geen consequenties voor huurders. Welke maatregelen de woningcorporatie gaat nemen, is bij hem nog niet bekend. Dit kwam aan de orde naar aanleiding van vragen van het CDA en Gemeentebelangen in het vragenuur van de commissie Openbaar Gebied vorige week.

Er is volgens het CDA en Gemeentebelangen een onderzoek geweest naar liquiditeitsrisico’s bij woningcorporaties. Het blijkt dat WoonInvest een onvoldoende financiële buffer heeft om zich te beschermen tegen een rentedaling van 1%.

Volgens de wethouder ligt het toezicht op woningcorporaties primair bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. En het financieel toezicht bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting. “De gemeente heeft dus niet een primaire taak.” Van Ostaijen vervolgt dat hij nog niet weet welke maatregelen WoonInvest gaat nemen. “Wat de risico’s voor de gemeente is, kan op dit moment ook nog niet worden gezegd.” Maar hij denkt dat dit in ieder geval niet van invloed is voor een huurverhoging. “De huren van de woningcorporaties moeten worden vastgesteld binnen de kaders die jaarlijks door het rijk worden vastgesteld. En WoonInvest geeft op hun site zelf al aan dat dit geen effect zal hebben voor de huurder.” Ook heeft het geen invloed op de prestatieafspraken en ook niet die van het Damcentrum.

En dan iets over de transparantie van woningcorporaties in het algemeen. “Wij krijgen alle jaarverslagen, jaarrekeningen, activiteiten en overzichten. Verder hebben wij op gezette tijden ambtelijk en bestuurlijk overleg met beide corporaties”, aldus de wethouder. Hij heeft de indruk dat de gemeente alle informatie die zij willen, dan ook hebben. En dat alles ook bespreekbaar is. Volgens hem zijn op de sites van de corporaties al deze informatie ook voor de huurders beschikbaar. Tenslotte worden in het bestuur commissarissen uit huurdersverenigingen benoemd. Zo kunnen zij toezicht houden op de woningcorporatie.

Wanneer er meer informatie over WoonInvest is, zal dit weer in de commissie worden besproken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant