Help, ik sta op een bangalijst!

Actueel 49 keer gelezen

Voorburg- Steeds meer scholieren verschijnen op een zogenaamde bangalijst, die door loverboys of andere criminelen wordt samengesteld.

"Als je op een bangalijst staat, kun je aangifte doen bij de politie",  zegt het speciale Loverboys-team in een verklaring. " Het verspreiden van een bangalijst is strafbaar, omdat je niet zomaar iets mag roepen over iemand waarmee je iemands eer of goede naam aantast. Dit heet smaad. Het expres verspreiden van een bericht waarvan de dader weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader dus een straf krijgen.Wat voor bewijsmateriaal neem ik mee als ik aangifte ga doen?".

"Bij het doen van aangifte is het belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt. Laat de politie altijd weten waar de bangalijst online te vinden is. Wanneer deze verspreid wordt via een fotosite, noteer dan het webadres (de URL) en de accountnaam van diegene die de lijst online gezet heeft".

"Daarnaast is het slim om ook een 'print screen' te maken van de lijst die online staat. Je kunt deze lijst printen of digitaal meenemen (bijvoorbeeld op een USB-stick) naar het politiebureau. Wordt de bangalijst via mail verstuurd, dan is het mailbericht zelf belangrijk. Gooi deze dus niet weg. Meld aan de politie dat je de mail nog in jouw bezit hebt. Het bewijsmateriaal wordt aan je aangifte toegevoegd".

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant