"Het zoveelste dossier...", aldus Frank Rozenberg.

Frank Rozenberg: 'College gaat de fout in'

Actueel 66 keer gelezen

Voorburg - Het college van B&W van Leidschendam-Voorburg komt er niet meer uit: de raad moet zich maar uitspreken wat er met de bouwplannen op het terrein van Goede Herderkerk in Voorburg moet gebeuren. De fractie van Gemeentebelangen is van mening dat zowel aan wens van de omwonenden als die van de parochie Sint Maarten tegemoet moet worden gekomen.

Door eerdere besprekingen tussen de vorige wethouder Ruimtelijke ordening en het bisdom/het parochiebestuur dreigen de omwonenden letterlijk in de schaduw komen te staan. Als de omwonenden tegemoet wordt gekomen, dan staat de parochie Sint Maarten in de kou. Het college heeft wat Gemeentebelangen betreft hiermee een fout gemaakt, waarvan de rekening niet op omwonenden of bisdom/parochie mag worden afgewenteld.

Volgens Frank Rozenberg van Gemeentebelangen gaat het om het zoveelste dossier waar het college zich meer richt op de projectontwikkeling dan op de belangen van omwonenden. ‘In het dossier Goede Herderkerk zijn al in de vorige raadsperiode afspraken gemaakt waar de gemeenteraad niets vanaf wist. In coalitieakkoord wordt de Goede Herderkerk expliciet genoemd en wordt ook aangegeven dat de norm voor sociale woningbouw niet geldt.

Uit de reactie van de vertegenwoordiger van de parochie in de commissie Openbaar Gebied hebben wij begrepen dat de volgende deal was bedacht: voor de Goede Herderkerk komen dure appartementen in de plaats, zodat de parochie de restauratie van de Sint Maartenskerk zou kunnen financieren. Bij het aantreden van wethouder Mijdam werd nog eens gekeken naar de ruimtelijke inrichting en moesten ook de omwonenden worden betrokken. Daar hadden de toenmalige wethouder Houtzager van Ruimtelijke ordening niet op gerekend.

De situatie is dat er nu een vierkante cirkel is ontstaan. Toegeven aan de oorspronkelijke plannen van het bisdom, zal tot grote protesten leiden van de omwonenden en toegeven aan de wensen van de omwonenden zal het bisdom/de parochie financieel in de problemen brengen en daar ook terecht vraagtekens oproepen rond de betrouwbaarheid van de wereldlijke macht.
Frank Rozenberg: ‘Het ergste wat de gemeenteraad wat Gemeentebelangen betreft kan doen is een of ander slap compromis bedenken van een bouwlaagje minder, daar een hoekje eraf en daar een hoekje erbij. Dat leidt tot een voor iedereen onbevredigende situatie.’

Voor Gemeentebelangen is de oplossing vrij eenvoudig. Rozenberg: ‘Ja, wij pleiten voor een bouwvolume waarbij het woongenot voor de omwonenden niet wordt aangetast. Tegelijkertijd vinden wij dat de parochie niet de dupe mag worden van het vertrouwen zoals dat is gewekt in het overleg met de toenmalige wethouder Ruimtelijke ordening en dat nu beschaamd dreigt te worden. De rekening hiervoor kan de parochie wat ons betreft indienen bij de huidige wethouder Financiën. En laat dat nou dezelfde zijn als de toenmalige wethouder Ruimtelijke ordening...’.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant