Houtzager:
Houtzager: "Meer verantwoordelijkheid voor de inwoners". (foto PR).

Gemeente gaat voorzieningen afbouwen

Actueel 10 keer gelezen

Voorburg - Sinds de start van de fusiegemeente op 1 januari 2002 is Leidschendam-Voorburg steeds financieel gezond geweest. Maar net als alle andere overheden moet de gemeente de komende jaren fors bezuinigen. In 2018 moet het gemeentelijke huishoudboekje 23 miljoen euro kleiner zijn. Dit meldt de gemeente op haar website.

Het bericht luidt verder: "Het college heeft ervoor gekozen dit enorme bedrag niet uit collectieve lastenverhogingen te halen, maar door individuele voorzieningen af te bouwen en een andere rol in te nemen: meer verantwoordelijkheid voor de inwoners, meer regie en minder uitvoering. Alleen op die manier kan Leidschendam-Voorburg een aantrekkelijke, groene woonstad blijven die financieel gezond is en de lasten voor de inwoners laag houdt".


Volgens de afspraken uit de Voorjaarsnota moet het college in 2012 12,6 miljoen euro aan bezuinigingsmaatregelen realiseren. Door twee keer per jaar specifiek verslag uit te brengen over de stand van zaken van de bezuinigingen kan de raad zijn controlerende taak uitvoeren.
Uit de eerste bestuursrapportage zijn drie conclusies te trekken:

1. Van de 12,6 miljoen euro die voor 2012 staan gepland verloopt voor ruim 11,6 miljoen euro de realisatie conform planning.

2. Door in de afgelopen jaren gezond financieel beleid te voeren heeft de gemeente inmiddels voldoende financiële buffers die tegenvallers kunnen opvangen.

3. Het college heeft nog tot het eind van het jaar om bij te sturen en de laatste 1 miljoen euro te bezuinigen.

Wethouder Marcel Houtzager van financiën: “Als college doen we er alles aan om de afgesproken bezuinigingen zo snel mogelijk te realiseren. We hebben ervaren dat het geen gemakkelijke opgave is: pijnlijke maatregelen op papier afspreken met de raad is één ding, maar ze ook uitvoeren vraagt volharding. Met relatief kleine bezuinigingsbedragen gaan soms grote emoties gemoeid. Veel bezuinigingen raken mensen toch direct. Het college heeft hier begrip voor, maar moet doen waar ze voor is aangesteld na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Met 23 miljoen euro als opdracht ziet het college snel doorzetten echter als de enige manier.”

Reageren?Mail naar webredactie@telstar-uitgeverij.nl of plaats een reactie.

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant