De nieuwe Driemanspolder. (foto PR)
De nieuwe Driemanspolder. (foto PR)

Doorstart driemanspolder

Actueel 72 keer gelezen

Leidschendam - De kans dat het project 'Herinrichting Nieuwe Driemanspolder' toch kan worden uitgevoerd, is bijzonder groot nu de provincie Zuid-Holland en staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) uitvoeringsafspraken hebben gemaakt. De Nieuwe Driemanspolder ligt in het grensgebied van Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg.

Het betreft de beleidsplannen Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Ruimte om de Stad (RodS). Het Zoetermeerse college van B&W heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de consequenties van deze nieuwe afspraken. Vorig jaar liep de uitvoering van de plannen voor het waterbergings- en recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder vertraging op als gevolg van de bezuinigingsplannen van dit kabinet.

Samenwerken

De gemeenten Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg werken samen met de provincie Zuid-Holland en de Hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland sinds 2003 aan plannen voor de ontwikkeling van dit gebied.

Staatssecretaris Bleker wilde op landelijk niveau de rijksbijdrageregeling voor Recreatie om de Stad (RodS) wijzigen, de aanleg van nieuwe verbindingszones schrappen en drastisch korten op het budget voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze korting betekende een risico voor de financiering van het project Nieuwe Driemanspolder, omdat de provincie Zuid-Holland deze bezuiniging moest doorvoeren.

De nieuwe afspraken tussen de staatssecretaris en de provincie geven inmiddels meer duidelijkheid over de kaders waarbinnen verder kan worden gewerkt. De provincie kan nu besluiten nemen over de toekomst van de EHS- en RodS-projecten in Zuid-Holland.

Overeenstemming

De zes overheden die bij de Nieuwe Driemanspolder zijn betrokken, hebben na lang overleg overeenstemming bereikt over praktische oplossingen om het project toch uit te kunnen voeren. De provincie heeft het voorstel gedaan om een eenmalige financiële bijdrage te leveren aan de Nieuwe Driemanspolder, zich daarna terug te trekken en de uitvoering over te laten aan de gebiedspartijen, te weten de waterschappen Rijnland en Delfland en de drie gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg. Deze overheden gaan de komende maanden samen met de provincie dit voorstel verder uitwerken tot een concreet plan waarover hun bestuurders een beslissing moeten nemen. In Zoetermeer is dat de gemeenteraad. Naar verwachting gebeurt dat in het najaar van 2012.

De gemeente is ook begonnen met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied. Het vorige werd door de Raad van State op belangrijke onderdelen verworpen. De gemeenteraad kan zich naar verwachting in oktober 2012 uitspreken over dit bestemmingsplan. Als verder alle procedures goed verlopen, dan kan begin 2015 de eerste schop de grond. Het project zal daarna gedurende meerdere jaren gefaseerd worden uitgevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant