Gouden droom Wimpie komt uit

Sport 76 keer gelezen

Leidschendam / Lisse - Op vrijdag 29 september zette Wim van der Mespel de kroon op het werk. Met het paard Giovanni won hij de kortebaan van Lisse. De Leidschendamse hoefsmid vergrootte daarmee zijn voorsprong op naaste belager Ruud Pools tot 16 punten.

Door Ruud de Groot

Door het andermaal annuleren van de kortebaan van Stompwijk is Wimpie niet meer te achterhalen. Hij mag nu tijdens de laatste kortebaan in ’t Zand op maandag 10 oktober de felbegeerde gouden helm, de prijs voor beste pikeur, in ontvangst nemen. Daarmee gaat voor hem een droom in vervulling.

Met nog 2 kortebaandraverijen te gaan had Ruud Pools alleen een theoretische kans op prolongatie van de gouden helm. Hij kon immers nog 16 punten verdienen. Hij moest dan wel in Stompwijk en ’t Zand zowel eerste als tweede worden, terwijl Wim van der Mespel geen enkel punt mocht scoren.

Erg waarschijnlijk was dat niet. Het lukte dit seizoen alleen John de Leeuw in Venhuizen een dergelijk kunststukje op te voeren. Meestal gooit de loting al roet in het eten. Dat overkwam Ruud Pools ook afgelopen vrijdag in Lisse.

In de 3e omloop troffen zijn beide paarden Yke Starlake en Amigo Toscana elkaar. Amigo Toscana bereikte later op de middag wel de finale. Uitgerekend Wim van der Mespel was met zijn paard Giovanni de tegenstander. Het was een herhaling van de finale van Hillegom 2 weken eerder. Toen won Amigo Toscana in 3 spannende ritten.

Ditmaal liet Giovanni er geen gras over groeien. Vakkundig stuurde Wim van der Mespel de temperamentvolle Italiaanse hengst van succestrainer Cees Imming in 2 ritten naar de overwinning. Daarna wilde Giovanni er niets meer van weten. Hij weigerde zich te melden bij de prijsuitreiking.

Uiteindelijk werd Wala Alki van trainer Rob de Vlieger snel van stal gehaald om de sierdeken en krans in ontvangst te nemen. Veel toeschouwers hebben er waarschijnlijk niets van gemerkt.

Jongensdroom

Wim van der Mespel kon zijn geluk niet op en nam de vele felicitaties glunderend in ontvangst. Naar later in het weekend zou blijken, is Wimpie door het opnieuw annuleren van de kortebaan van Stompwijk niet meer te achterhalen door Ruud Pools. Hij kan zich nu opmaken voor de traditionele rondtour in ’t Zand op 10 oktober.

Liever had de Leidschendammer gezien dat Stompwijk wel was doorgegaan. “Natuurlijk had ik daar nog graag gereden tegen Ruud Pools. Bovendien had ik met Timothy’s Way, het paard waar ik zoveel aan te danken heb, afscheid willen nemen op mijn thuisbaan. Ik had mijn speech al klaar. Die kans wordt mij nu ontnomen”, aldus Van der Mespel, die vanzelfsprekend alle begrip heeft voor de organisatie in Stompwijk.

“Dit is overmacht.” Met het winnen van de gouden helm komt voor de vliegende hoefsmid een jongensdroom uit. Zijn andere droom is het winnen van de kortebaan van Stompwijk. Dat lukte hem nog nooit. Het zou de ultieme bekroning zijn geweest van een fantastisch kortebaanseizoen.

Maar straks tijdens de huldiging in ’t Zand is Wim van der Mespel dat ongetwijfeld snel vergeten. Bovendien moet er altijd nog wat te wensen overblijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant