Doden herdacht

Actueel 40 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gezamenlijke dodenherdenking vond woensdagavond 4 mei ondermeer plaats om 20.00 uur bij het monument voor Vrede en Vrijheid in het Park Sijtwende aan de Rodelaan. Er waren toespraken in het kader van het jaarthema van 2011: ?Het belang van Vrijheid op straat?.

Op het monument in Park Sijtwende staan de namen gegraveerd van allen - inwoners van Leidschendam-Voorburg of personen die sneuvelden op het grondgebied van Leidschendam-Voorburg - die sinds het uitbreken van WO II zijn omgekomen door oorlogs- of vervolgingsgeweld.

Kransen en bloemstukken werden gelegd door de burgemeester en zijn vrouw namens het gemeentebestuur, de Nederlands Isra?litische Gemeente Den Haag en de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda, het bestuur van de Vereniging van Oud Militairen Indi?gangers, de Raad van Kerken, het bestuur van het Rode Kruis afdeling Voorburg en afdeling Leidschendam incl. Zoeterwoude-Dorp, het bestuur van Oranjevereniging Wilhelmina en het publiek.

?s Middags was er een herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh in Leidschendam en bij De Naald in Voorburg. In Leeuwenbergh waren militairen aanwezig van de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg en werden kranzen geleged door zowel burgemeester Hans van der Sluijs, de veteranen van de 13e Batterij Lucht afweer, de 13e Luchtverdedigings Batterij Ypenburg en het publiek.

De 13 Bt LUA stond in de meidagen van 1940 ter verdediging van de residentie opgesteld in Park Leeuwenbergh, even ten noorden van het voormalige vliegveld Ypenburg. In de vroege ochtend van de 10e mei waren zij betrokken bij de slag om Ypenburg. De batterij kreeg zware klappen te verduren. Een voltreffer op een vuurmond met 5 dodelijke slachtoffers trof de batterij diep in het hart.

Onder grote vijandelijk druk moest de batterij de stelling loslaten. In de omgeving Voorburg hebben leden van de batterij zich die dag heldhaftig verdedigd en zelfs deelgenomen aan de herovering van het vliegveld Ypenburg. Die eerst oorlogsdag koste 10 man van de batterij het leven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant