Prijs alsnog uitgereikt aan Esther

Sport 114 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Door persoonlijke omstandigheden was ADO Den Haag voetballer Esther Scheenaard (28) vorige week zondag niet op het Leidschendam-Voorburg Sportprijzengala 2011 aanwezig om haar prijs, behorende bij de 3e plaats in de verkiezing van sportvrouw 2010, in ontvangst te kunnen nemen.

In de dagen erna zocht Peter van den Berg van Reactief, de sportprijzen- en sportgala-organisator, de Leidschendamse op na de training van ADO Den Haag op sportpark Westvliet aan de Groene Zoom in Den Haag, het terrein van de Voorburgse zondag eersteklasser Wilhelmus waar de vrouwen eredivisionist vrijwel dagelijks traint, om de derde prijs alsnog aan haar te overhandigen.

Op 30 maart 2000 wijdde Het Krantje een artikel aan de toen nog talentvolle voetballer van Forum Sport en Jong Oranje. Haar voetballoopbaan kreeg nadien een prettig vervolg. Esther Scheenaard is nu een gevestigde naam in het vrouwenvoetbal. ?Na mijn periode in de A-jeugd bij Forum Sport heb ik direct de overstap gemaakt naar zaterdag hoofdklasser Ter Leede. Dat was op dat moment ??n van de beste vrouwenvoetbalelftallen in Nederland. Dat bleek ook wel uit de prijzen die we daarna hebben gewonnen. We zijn meerdere keren landskampioen en bekerwinnaar geworden en hebben ook Europees voetbal gespeeld.?

De invoering van de Vrouwen Eredivisie ruim vier jaar geleden leverde Scheenaard een transfer naar ADO Den Haag op. ?Het was in het begin even wennen. Een nieuw team en vaker trainen. Het eerste seizoen ging niet zo goed, maar elk seizoen doen we het een stukje beter. De afgelopen twee jaar zijn we op de 2e plaats ge?indigd, en ook nu doen we weer mee om de titel.? Naast het voetbal volgde Scheenaard destijds een hbo-studie aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding, die ze succesvol wist af te ronden. ?Na mijn studie ben ik toen aan de slag gegaan als docent bewegingsonderwijs. Daarnaast doe ik op dit moment ook de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs, de Pabo, erbij, zodat ik straks ook in de klas kan lesgeven. Ik moet nog een half jaartje.?

International

Scheenaard werd na haar periode bij Jong Oranje ook Oranje-international. ?In totaal heb ik 24 interlands gespeeld. Hierin heb ik geen doelpunten gemaakt. Mijn eerste cap was op 27 november 2002 thuis tegen Belgi?. Het werd 4-0. Op 2 november 2006 voetbalde ik mijn laatste interland in de strijd om de Peace Queen Cup in Zuid Korea. We verloren met 2-0 van de Verenigde Staten. Daarna ben ik er door een blessure een hele tijd uit geweest.? Ambities om in Oranje terug te keren heeft Scheenaard nog wel. ?In de tussentijd heb ik wel weer een uitnodiging ontvangen voor het Nederlands elftal, maar heb ik even gekozen voor andere belangrijke zaken zoals mijn studie. Maar je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.? Het seizoen 2009-2010 was een goed seizoen voor Scheenaard persoonlijk. Van de 60 spelers in de vrouwen eredivisie werd ze 21e in het individuele puntenklassement en daarmee de 7e speler van ADO Den Haag in het eindklassement.

Ze scoorde een gemiddelde van 6,68 punten in 19 wedstrijden. ?Ik hecht geen waarde aan zulke individuele klassementen. Voetbal is een teamsport, waarin iedere speler haar eigen rol heeft. Daarnaast heb ik mijn twijfels bij de manier van beoordelen. Ik kijk uiteraard wel naar de competitieranglijst. Alleen die is belangrijk voor mij.?

Cruyff Foundation Cup

E?n van haar persoonlijke hoogtepunten van 2010 was haar deelname aan de zesde Cruyff Foundation Cup (een toernooi om nieuwe bedrijven en relaties van de Cruyff Foundation te verbinden alsmede de relatie met partners van de Cruyff Foundation te behouden en te versterken; zie cruyff-foundation.org op 27 mei in het Olympisch Stadion. ?Mijn trainer Sarina Wiegman was hiervoor uitgenodigd en mocht ook nog een speler meenemen. Zij heeft mij toen gevraagd ook mee te gaan. We speelden in het team van de bekende Nederlanders. Het was erg bijzonder om te mogen voetballen met Johan Cruyff, Dennis Bergkamp en Aron Winter.? Het seizoen 2010-2011 begon voor Scheenaard in mineur. ?Ik ben niet blessuregevoelig, maar aan het begin van dit seizoen is een spier overbelast geraakt. Het duurde lang voordat de artsen daar grip op kregen. Vandaar dat ik de eerste helft van het seizoen niet aan voetballen toegekomen ben. Eind 2010 kon ik pas weer spelen en mocht ik meedoen met onze satellietclub Ter Leede. Dat is eigenlijk een soort tweede elftal van ADO Den Haag, waar wisselspelers toch wedstrijdminuten kunnen maken. Mijn eerste wedstrijd was op 20 november tegen Be Quick?28. We wonnen met 4-0 en ik scoorde als invaller meteen de vierde goal. Leuk om zo weer te beginnen.?

Verbaasd over nominatie

In Het Krantje van 30 maart 2000 zette Scheenaard het vrouwen- en mannenvoetbal tegen elkaar af. "Mannen zijn over het algemeen iets sneller, maar dat ze een betere handelingssnelheid zouden hebben is onzin." Ze staat nog steeds achter die uitspraak. ?Qua fysiek moeten vrouwen het afleggen tegen mannen. Ze zijn nu eenmaal wat sneller en sterker. Wat betreft handelingssnelheid en spelinzicht zou ik niet weten waarom mannen beter zouden zijn dan vrouwen. Helaas is het wel zo dat de faciliteiten voor vrouwen minder goed zijn. Mannen krijgen dik betaald en kunnen daarbij twee keer op een dag trainen. Wij moeten eerst werken en daarna snel door naar de training.? De nominatie en de uiteindelijke derde prijs bij de verkiezing van de sportvrouw 2010 hebben Scheenaard verrast. Ze vindt het een late erkenning van haar prestaties. ?Ik was zeer verbaasd toen ik hoorde van mijn nominatie. Het jaar 2010 was sportief gezien ??n van mijn minste jaren. Ik heb heel wat jaren in het Nederlands elftal gespeeld en daarbij veel meer gepresteerd dan in 2010. Een nominatie toen had bij die prestaties meer op zijn plaats geweest. Maar ik vind de derde prijs uiteraard hartstikke leuk. Ik begreep dat de voetballers Jessy van Leeuwen, Paola van der Veen en keeper Nada van Es kandidaat waren bij de sporttalenten? Hebben jullie bij de sportvrouwnominaties nog aan Chelsea Disseldorp uit Stompwijk gedacht? Ze speelt bij FC Zwolle in de eredivisie. Aandacht voor vrouwenvoetbal is natuurlijk altijd prima. Mijn nominatie en derde prijs hebben daar hoop ik een goede bijdrage aan geleverd.?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant