Katholiek Vrouwengilde plant boom

Actueel 114 keer gelezen

Leidschendam - Katholiek Vrouwengilde Leidschendam heeft bij de rotonde, Nieuwstraat / Vlietweg in Leidschendam een boom geplant voor de volgende generatie. Het was de laatste activiteit van het vrouwengilde, dat per 8 januari na 60 jaar officleel is opgeheven. De boom maakt deel uit van het 1000-Bomenplan van de gemeente.

In de opheffingsvergadering vergeleek de voorzitter, Frida Bleeker-van den Nouland, het KVG met een boom. ?Bij een boom vallen bladeren af en komen er weer nieuwe aan. De laatste jaren ging de ?Gildeboom? wat achteruit en kwamen er geen nieuwe bladeren meer aan. Soms is het dan beter om een oude boom te kappen.? Dit is dan ook gebeurd met het KVG.

Met het planten van een nieuwe boom wilde het Katholiek Vrouwengilde symbolisch iets achterlaten voor de volgende generatie en hoopt, dat zij wortels heeft gelegd voor de emancipatie van de vrouw in Leidschendam. ?De eerste generatie plant de boom, de volgende zit in de schaduw?, aldus mw. Bleeker-van den Nouland.

Op 8 januari 1951 werd het Katholiek Vrouwengilde afd.Leidschendam opgericht. In de doelstelling, opgesteld in 1913, staat: ontplooiing van de vrouw, wat betreft haar plaats in gezin, kerk en samenleving. Zestig jaar lang heeft afd. Leidschendam aan de doelstelling voldaan. Er is bereikt dat vrouwen zelfverzekerder en bewuster in het leven staan.

Vanwege de hoge leeftijd van de leden, geen aanwas van nieuwe leden en het gebrek aan nieuwe bestuursleden moest echter worden besloten het gilde op te heffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant