Jongerengemeenteraad kiest voor kunst

Actueel 98 keer gelezen

Voorburg - Voor de achtste keer werd dinsdag 1 februari de Jongerengemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg georganiseerd. Voor ??n dag mochten 35 scholieren plaatsnemen op de stoel van de gemeenteraadsleden.

Verdeeld over zeven fracties hebben de scholieren de kneepjes van het vak geleerd van ?echte? raadsleden die hen de hele dag ondersteund hebben. De Jongeren-gemeenteraad had de beschikking over een budget van 10.000 euro. De opdracht was om een weloverwogen keuze te maken uit een aantal projecten die nog dit jaar in deze gemeente uitgevoerd kunnen worden.

Inwoners en instellingen uit de gemeente hebben vooraf projecten ingediend voor de projectwedstrijd: ?Voor de raad ermee.? Dit jaar werden vier projecten voorgelegd aan de Jongerengemeenteraad. De indieners van deze projecten waren de gehele dag aanwezig om de aandacht op hun project te vestigen. Aan de Jongerengemeenteraad was de taak om een keuze uit deze projecten te maken.

Heftige discussies

Na heftige discussies tussen de diverse fracties, waarbij alle voor- en nadelen van de projecten besproken zijn, is uiteindelijk gekozen voor het project ?Jonge Kunstenaars in hun eigen stad?, ingediend door Chantal Zhao (16 jaar) en de broers Ahmed Ahmed (15 jaar) en Saad Ahmed (17 jaar). Zij hebben alle drie de Jeugd Kunstacademie gedaan en begeleiden nu ook andere jongeren.

Het idee van het project is om grote kunstwerken te maken op plekken die saai en grijs zijn in de gemeente, zoals op elektriciteitshuisjes of grote afvalcontainers. Saad Ahmed: ?Ik vind het heel bijzonder dat we zijn uitgekozen. Ons project voegt echt iets concreets toe. Iedereen kan het straks met eigen ogen zien?.

Politiek niet saai maar leuk

?s Avonds, tijdens de vergadering van de ?echte? gemeenteraad mocht Heleen Sleijster (16 jaar) namens de Jongerengemeenteraad het woord voeren. Terugkijkend op de Jongerengemeenteraad: ?Ik had niet verwacht dat ik zoveel invloed zou hebben. Ik vond politiek eigenlijk altijd een beetje saai. Maar ik heb ervaren dat het gewoon heel leuk is?.

Vervolgens gaf ze een toelichting waarom de keuze op het project was gevallen en werd het winnende project gepresenteerd. De gemeenteraad heeft de keuze van de Jongerengemeenteraad unaniem overgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant