Interview VVD-wethouder Heleen Mijdam

Algemeen 287 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Heleen Mijdam (VVD) is blij met haar nieuwe baan als wethouder. ?Het wethouderschap is heel inhoudelijk. Je kunt concreet dingen doen en je hebt contact met inwoners. Dat vind ik ook erg leuk.?

Door Ingrid Rompa

Mijdam heeft dertig jaar bij de overheid gewerkt. ?Dienstbaar zijn aan je stad en iets doen voor de inwoners is mij dus niet vreemd?, zegt ze met een glimlach. ?Nu ik bestuurder ben, kan ik zaken n?g concreter in beweging zetten en richting bepalen.? Een (politiek) voorbeeld heeft ze niet. ?Nee, ik spiegel me aan niemand. Ik wil dicht bij mezelf blijven en vanuit mijn eigen kracht werken. Ook in mijn functie als wethouder. Ik ben iemand die uitdagingen zoekt. Je moet af en toe iets durven. Ik ben niet van de gebaande paden??

Mijdam heeft bij diverse gemeenten gewerkt. In Wassenaar ? waar ze twintig jaar in dienst was - was ze met name actief op het gebied van ruimtelijke ordening. ?Ik was hoofd van de sectie Ruimte en gaf in die functie leiding aan een deskundig team. Ik heb grote projecten gedaan, zoals het centrumproject op twee locaties. Ik heb ook als projectmanager gewerkt aan de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Den Haag naar Wassenaar.?

Van 2008 tot 2010 werkte ze bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp in een soortgelijke functie. Haar werk combineerde ze vanaf 2006 met het raadslidmaatschap. Daarvoor - van 1996 tot 2006 - was ze lid van de commissie voor bezwaarschriften in Leidschendam-Voorburg. ?Dertig jaar geleden ben ik lid geworden van de VVD. Dat was tijdens een bijeenkomst op de Damlaan in Leidschendam waar ik destijds woonde. Als raadslid zat ik in de commissie openbaar gebied omdat dit vakgebied me het meeste aanspreekt. Dat is toch wel mijn passie.?

Hoogtepunten

Voor Mijdam was het contact met de inwoners van de gemeente een van de hoogtepunten van het raadslidmaatschap. ?En dat je heel concreet dingen kunt doen voor mensen. Een goed voorbeeld is de bodemsanering van de Rembrandtlaan. Ik heb dat in gang gezet, ik ben er gaan praten en uiteindelijk hebben we dat voor elkaar gekregen. Als raadslid kun je zaken op de agenda krijgen, je kunt je er hard voor maken en directe resultaten boeken. Dan doe je het goed, denk ik.?

Echte dieptepunten heeft Heleen niet meegemaakt. ?Ik heb mijn raadswerk altijd met heel veel plezier gedaan. Ja, sommige dingen duren wat langer. Dat kan wel wat teleurstellend zijn in het raadslidmaatschap. Maar ik heb ook gemerkt dat het soms vier jaar duurt en het uiteindelijk toch goed kan komen.?

Wethouder

Als wethouder heeft Mijdam ook ruimtelijke ordening in haar portefeuille. ?Dat wilde ik heel graag. Het feit dat ik zo lang werkzaam ben geweest op dat werkterrein en veel ervaring heb kunnen opdoen, maakt het aantrekkelijk om op die portefeuille wethouder te zijn. Het past heel goed.? Het spannende aan ruimtelijke ordening is dat alles daarin samenkomt, meent Mijdam. ?Je hebt altijd met een bestaande omgeving te maken. De uitdaging is om te kijken hoe je dat het beste bouwprojecten realiseert en hoe je die omgeving daarbij betrekt.?

In het coalitieakkoord neemt het handhaven van groen een belangrijke plaats in. ?We willen een groene woonstad zijn en dat is juist het aantrekkelijke van deze gemeente. Dat zal ik dus ook in mijn werk als wethouder meenemen. Ook de communicatie bij ruimtelijke projecten vind ik belangrijk. Dat is in het verleden wel eens minder goed gegaan. Als raadslid heb ik me daar regelmatig heel kritisch over uitgelaten. Ik heb de lat heel hoog gelegd en die lat leg ik als wethouder ook hoog."

"Het college wil daar heel veel in investeren. Dat betekent dat we in een vroeg stadium met de omgeving gaan praten. Dat hoort ook bij deze tijd. Daar kun je niet omheen. Het is wel zo dat bij sommige plannen meer mogelijk is dan bij andere. Je moet aan het begin van zo?n traject heel duidelijk afspraken maken.?

Projecten afronden

Behalve ruimtelijke ordening (met uitzondering van het Damcentrum) heeft Mijdam recreatie en toerisme in haar portefeuille. ?Ik hoop dat ik de komende raadsperiode een aantal lopende projecten kan afronden. Dat is een belangrijke doelstelling. Voor de rest zal ik me blijven inspannen voor een groene recreatieve Vlietzone. Daar heb ik als raadslid veel energie in gestoken en ook de komende periode wil ik daar accent op leggen.?

Een ander aandachtspunt is de oude dorpskern van Voorburg. Daar moet het nodige gebeuren aan de inrichting van de openbare ruimte. We moeten een optimale omgeving cre?ren. Het is een unieke plek in onze gemeente die het verdient dat we daar heel alert op zijn. Ook de komende raadsperiode.?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant