Mediacircus voor Naomi Campbell

Actueel 48 keer gelezen

Leidschendam - Tientallen fotografen en filmploegen vanuit de hele wereld stonden vorige week donderdagochtend te wachten op Naomi Campbell bij de ingang van het Speciaal Hof voor Sierra Leone aan de Dr. Van der Stamstraat in Leidschendam. Helaas voor de toegestroomde pers was, volgens een woordvoerder van de politie, het beroemde fotomodel al binnengekomen in een zwart geblindeerd busje.

De getuigenis moest antwoord geven op de vraag van wie Naomi Campbell in 1997 diamanten ontving. Zelf zegt Campbell dat ze dat niet weet. Vermoed wordt dat de ?bloeddiamanten? van de oud-leider van Liberia, Charles Taylor, afkomstig waren.

Een bloeddiamant (ook wel conflictdiamant) is een diamant die afkomstig is uit conflictgebieden, waar de opbrengst van de diamantverkoop wordt gebruikt om rebellengroeperingen te financieren.

Enkele gruwelijke conflicten in West-Afrika in de jaren negentig zouden hiermee mede zijn gefinancierd, waaronder het conflict in Sierra Leone dat aan zeker 120.000 en mogelijk honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Gedrogeerde kindsoldaten vermoordden vele mensen en slachtoffers werden verminkt door ledematen af te hakken.

Taylor staat terecht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden in het buurland en het onderzoek naar deze ?bloeddiamanten? moet de verbintenis tussen Taylor en rebellengroepen in Sierra Leone aantonen.

Taylor ontkent dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad. Hij heeft dat tijdens het proces onder ede aan de rechters verteld. De aanklager van het hof wil echter aantonen dat Taylor heeft gelogen en zo zijn geloofwaardigheid als getuige in zijn eigen rechtszaak ondermijnen.

Na Campbell kwam maandag ook de Amerikaanse actrice Mia Farrow naar Leidschendam om te getuigen. Er was veel politie op de been, maar minder pers dan de week ervoor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant