Behandeling Voorjaarsnota niet spannend

Actueel 156 keer gelezen

Voorburg - Van de 5 ingediende amendementen heeft niet een de eindstreep gehaald. Dat bleek vorige week tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2009. 3 amendementen werden verworpen en 2 ingetrokken. De moties deden het beter. 11 van de 23 moties werden aangenomen, 7 werden verworpen, 4 ingetrokken en 1 aangehouden. Er waren 31 raadsleden aanwezig.

Door Ingrid Rompa

Een van de amendementen die werden ingetrokken na toezegging, was het reserveren van 168.000 euro voor alarmeringssystemen voor mensen met een zorgindicatie die zelfstandig wonen. Afgesproken is dat er een notitie komt in het najaar. “Hierin wordt de problematiek nog eens helder uiteen gezet”, lichtte wethouder Gregor Rensen toe.

Voor de PvdA was deze toezegging voldoende om de motie terug te trekken. De door GroenLinks ingediende amendementen over het fietsbeleid, de klimaatconferentie en het jongerenwerk werden alleen ondersteund door de SP. De overige 27 raadsleden stemden tegen.

Moties

In totaal werden 11 moties aangenomen, waarvan een groot aantal unaniem: subsidiegrens verlagen van 6 naar 4 jaar, realisatie van www.toegankelijk.leidschendam-voorburg.nl, Jaarplan stimulering bedrijvigheid Damlaan, ontwikkelen economische structuurvisie, fokuswonen: onderzoek naar concrete locaties, handhaving parkeerregels en een betere dienstverlening en versneld duurzaam maken wagenpark. De laatste motie werd later dan de overige moties ingediend door PvdA en VVD.

Ook de motie betreffende het organiseren van een werktop in plaats van een Sociale Conferentie (CDA en D66) en de motie ‘omscholen werkzoekenden tot gekwalificeerd personeel voor kinderopvang’ (CDA) werden ingediend tijdens de tweede termijn. Beide moties werden met een grote meerderheid aangenomen.

De SP stemde tegen de motie over de werktop en gaf een stemverklaring af. “Wij zijn niet tegen het organiseren van de werktop, maar deze komt in plaats van de Sociale Conferentie en wij vinden dat niet kunnen. Een Sociale Conferentie heeft een andere doelgroep en andere problemen. Daar is veel behoefte aan in deze gemeente en dat mag je nooit onder de noemer van een economie werktop schuiven.” GroenLinks ondersteunde de stemverklaring van de SP en stemde eveneens tegen.

Beachvolleybal

De moties Beachvolleybalcourt en onderzoek/pilot naar buurtpreventieteams in de wijk werden eveneens met een grote meerderheid aangenomen. “In 2010 moet de beachvolleybalcourt goed voorbereid en structureel worden georganiseerd, zodat we er meerdere jaren plezier van kunnen hebben”, liet het CDA weten. De fractie van de SP noemde de motie buurtpreventie “schijnveiligheid” en stemde tegen. “Het is een luchtbel die makkelijk is door te prikken.”

De behandeling van de Voorjaarsnota 2009 kende weinig spannende momenten. Niet een maal werd een motie of amendement verworpen of aangenomen met een nipte meerderheid. Twee van de vier ingetrokken moties zijn ingetrokken na toezegging van het college: vogelvide mussen en Twitteren bestuur. Het CDA vindt dat je via Twitter alleen mensen moet volgen die je zelf interessant vindt. “Selectief zijn is goed.”

Ook de motie van wantrouwen van fractie Jami betreffende apartheid werd ingetrokken. “Dat is niet dankzij het college maar ondanks het college”, liet Jami weten. De overige raadsleden reageerden negatief op de motie en enkele raadsleden noemden hem “totaal belachelijk”.

Burgemeester Van der Sluijs verzocht Jami aan het begin van de vergadering zijn woordkeuze in het debat aan te passen. Jami voelde zich echter niet aangesproken. “Ik heb geen personen aangevallen in de eerste termijn; wel fracties en het college. Nergens staat een persoonlijke sneer.”

De burgemeester gaf als advies mee het zomerreces te gebruiken voor zelfreflectie en de band van de vergadering af te luisteren.

Het raadsvoorstel tot vaststelling van de Voorjaarsnota werd aangenomen met 25 stemmen voor. De SP, D66 en GroenLinks stemden tegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant