Paardenspektakel in Vlietland

Actueel 145 keer gelezen

Leidschendam - Het parkachtige landschap van Recreatiegebied Vlietland was afgelopen weekend het decor van spectaculaire paardensport. Uit heel Nederland waren ruiters en menners naar Leidschendam gekomen om deel te nemen aan de door de Blesruiters uit Stompwijk en Koningin Emma uit Wassenaar georganiseerde samengestelde wedstrijden. Samengesteld in die zin dat ruiters aan de start komen in dressuur, springen en cross country en menners ook dressuur rijden en daarnaast een vaardigheidsparcours en een marathon afleggen.

Voor het eerst mocht voor de ruiters het Nationaal KNHS Kampioenschap klasse L/M/Z worden organiseren. Max Bentum, hoofdbestuurder van de KNHS, draaide dit na afloop om en gaf aan dat de KNHS trots mag zijn dat zij haar kampioenschap door deze Stichting op Vlietland mocht laten plaatsvinden. “De strakke organisatie en de prachtig aangelegde, selectieve cross country van Martin Spruijt en Cees de Jong verdient de hoogste lof.”

Op zaterdag werd de officiële opening verricht door wethouder Beimers van Leidschendam/Voorburg en Max Bentum van de KNHS door de eerste ruiter in de cross country te starten. Alle genodigden en sponsoren kregen middels een rondgang door het parcours onder leiding van crossbouwer Cees de Jong een toelichting over de bijzonderheden van deze allround tak van paardensport. De vereniging Koningin Emma presenteerde tijdens de lunch het eerste exemplaar van het boek ter ere van haar 75-jarig jubileum.

KNHS kampioenschap

Aan het KNHS kampioenschap kwamen in de zwaarste klasse twee streekgenoten, de Wassenaarse Laraine da Silva en de Voorschotense Elaine Pen aan de start. Helaas konden zij deze keer in dit hele sterke veld geen potten breken. De strijd in deze Z-klasse werd op de kleinste details beslist, het verschil tussen kampioen Renske Kroeze met Sunny Girl en de als vijfde geëindigde Chantal Megchelenbrink met Just in France was minder dan 2,5 punt.

Topsport dus van de eerste orde. De klasse M werd gewonnen door de sympathieke Alice Lozeman met haar Coral Estate Vilart. Zij sprak namens alle deelnemers haar complimenten uit naar de organisatie. In de klasse L werd Jorn van Zwambagt na een nette dressuurproef en geen strafpunten in het springen en de cross kampioen.

Samengestelde Menwedstrijd

Ook bij de menners werd om de punten gestreden. Voor het eerst werd naast de hobbyklasse een officiële wedstrijd georganiseerd. De wisselbeker, de Jongeneel Bokaal, beschikbaar voor de deelnemer met het laagste aantal strafpunten van de hele wedstrijd, kwam in handen van Leo Putman uit Amerongen. Met zijn enkelspan nam hij deel in de, hoogste, klasse 3.

Jongste deelnemer bij het mennen was de 9 jarige Bas Monhemius, zoon van internationaal vierspanmenner Ton Monhemius. Niet onverdienstelijk, want in zijn klasse gaf hij menig oudere deelnemer het nakijken en werd knap tweede. De Stichting Eventing Zuid Holland start na de zomer alweer met de voorbereidingen van het evenement van volgend jaar.

Klik hier voor meer foto's

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant