Begeleiden mindervaliden in RandstadRail

Actueel 86 keer gelezen

Regio - ?Een prachtig initiatief van Voorall. Ik hoop dat hierdoor meer mensen met een beperking gebruik gaan maken van RandstadRail?. Met deze woorden opende regiobestuurder van het Stadsgewest Haaglanden, Peter Smit het nieuwe project ?Kennismaking RandstadRail? op de halte Savornin Lohmanplein. De heer Smit reisde mee met de eerste rit van een Hagenaar met beperking en diens coach in het RandstadRail voertuig.

RandstadRail is toegankelijk voor bijvoorbeeld blinden of mensen met een scootmobiel of rolstoel, maar toch wordt er door hen niet zoveel gebruik van gemaakt. Volgens Voorall, de Haagse belangenbehartiger voor mensen met een beperking, kan het anders en is dat ook noodzakelijk. Zelfstandig reizen met openbaar vervoer is namelijk een belangrijke voorwaarde om op een gelijkwaardige wijze te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Doel van ?Kennismaking RandstadRail? is om mensen met een beperking te leren hoe zij op een veilige manier kunnen reizen met de RandstadRail-lijnen 3 en 4 tussen Den Haag en Zoetermeer. De begeleiding is bedoeld voor mensen die gebruik maken van een stok, rollator, (elektrische) rolstoel, scootmobiel, en blinde of slechtziende mensen.

Elke reiziger krijgt een coach met wie hij maximaal 3 begeleidingsritten met RandstadRail maakt. Tijdens de ritten leert de coach de reiziger de handigheidjes die belangrijk zijn bij het reizen met RandstadRail. Bijvoorbeeld bij welke deur het beste kan worden ingestapt, hoe de rolstoel of scootmobiel in het voertuig moet worden neergezet, waar iemand die niet (goed) kan zien het best kan zitten, of welke informatie standaard via de luidsprekers gegeven wordt.

Voorall heeft hiervoor 20 vrijwilligers ge?nstrueerd. Tijdens de instructie hebben zij geleerd op welke manier reizigers met een beperking op een veilige manier kunnen reizen met RandstadRail. De begeleiding is gratis. HTM stelt plaatsbewijzen beschikbaar voor zowel de reiziger als de coach.

Het project zal tot half februari 2010 duren. ?Kennismaking RandstadRail? wordt uitgevoerd door Voorall in samenwerking met HTM en Stichting Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg. Het streven is dat met het bieden van deze service RandstadRail in de toekomst vaker gebruikt wordt door mensen met een beperking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant